Svet
4394 ogledov

Trumpove besede odmevajo, odzval se je Stoltenberg

Donald Trump Profimedia
Iz Evrope se danes vrstijo kritični odzivi na izjave nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trump, da bi Rusijo spodbudil k napadu na članice zavezništva, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tako posvaril pred govori, ki spodkopavajo varnost. "Vsako namigovanje, da se zavezniki ne bodo branili med seboj, spodkopava varnost vseh nas, tudi ZDA, ter izpostavlja ameriške in evropske vojake večjemu tveganju," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu poudaril Stoltenberg.

V izjavi za javnost je dodal, da Nato ostaja pripravljen in sposoben braniti vse zaveznike. "Na vsak napad na Nato bomo odgovorili enotno in odločno," je poudaril. Izrazil je še prepričanje, da bodo ZDA ostale močna in predana zaveznica Nata, ne glede na to, kdo bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na omrežju X poudaril, da Nato že 75 let podpira varnost in blaginjo Američanov, Kanadčanov in Evropejcev. Nepremišljene izjave o varnosti zavezništva in solidarnosti po njegovih besedah služijo le interesom ruskega predsednika Vladimirja Putina, svetu pa ne prinašajo večje varnosti ali miru.

"Nasprotno, ponovno poudarjajo, da mora EU nujno še naprej razvijati svojo strateško avtonomijo in vlagati v svojo obrambo. In ohraniti močno zavezništvo," je še zapisal Michel.

Na izjave Trumpa, ki je najverjetnejši kandidat republikancev na ameriških predsedniških volitvah, so se danes ostro odzvali tudi številni politiki na Poljskem. Poljski predsednik Andzej Duda je v odzivu na kritike na omrežju X zapisal, da mora biti zavezništvo med Poljsko in ZDA močno, ne glede na to, kdo je trenutno na oblasti na Poljskem in v ZDA. "Vedno sem ravnal tako in bom še naprej ravnal v tem duhu ter spoštoval vse naše partnerje v ZDA," je dodal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

"Eden za vse in vsi za enega. Ta Natov slogan zagotavlja varnost več kot 950 milijonov ljudi - od Anchoragea do Erzuruma," pa je v odzivu na X zapisalo nemško zunanje ministrstvo.

Trump je v soboto na predvolilnem zborovanju v Južni Karolini večkrat ponovil, da je nepravično, da so ZDA zavezane obrambi 30 ostalih članic Nata. Pri tem je opisal pogovor z neimenovanim voditeljem ene od večjih članic Nata na enem od srečanj zavezništva v času, ko je bil sam še predsednik ZDA.

Kot je dejal, ga je državnik vprašal, ali bodo ZDA zaščitile njegovo državo v primeru, da ne bo plačala obveznosti do Nata in jo bo Rusija napadla. On pa ga je vprašal, če njegova država zamuja s plačili. "Ne, ne bom vas zaščitil. Pravzaprav bi jih spodbujal, naj počnejo, kar hočejo. Morate plačati. Plačati moraš svoje račune," je še dejal državniku, kot je poudaril na predvolilnem zborovanju.

Bela hiša je Trumpove izjave v odzivu obsodila kot grozljive in brezobzirne. Kot so dodali, take izjave ogrožajo ameriško nacionalno varnost, svetovno stabilnost in gospodarstvo ZDA. Severnoatlantska pogodba, ki je temeljni dokument zavezništva, sicer v 5. členu določa, da je oborožen napad na eno ali več članic Nata napad na vse članice. Te so tako zavezane h kolektivni samoobrambi.

Trump je že dolgo kritičen do zveze Nato in po njegovem mnenju prevelikega finančnega bremena za ZDA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • rafo 15:25 12.februar 2024.

    Beeeee, Meeeee , Beeeeeee ,ovce Evropejske,nategnili so vas kavboji in še vas bodo ,Beeeeee

  • Avatar MS
    MS 13:53 12.februar 2024.

    Trump je bolnik!

  • kapibara1 11:29 12.februar 2024.

    A NATO pa lahki in sme nekaznovano napadat druge države+ civile !!?