Svet
2182 ogledov

Trumpu gre za nohte, v torek mu bodo vzeli prstne odtise in ga fotografirali

Donald Trump
1/5
Epa
Odvetniki Donalda Trumpa so v četrtek po objavi v New York Timesu potrdili, da je velika porota v New Yorku potrdila obtožnico proti nekdanjemu predsedniku ZDA. Trump naj bi se v torek predal in oglasil na sodišču na Manhattnu, kjer mu bodo vzeli prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko.

Obtožnica ostaja zapečatena, njenih podrobnosti uradno ne pozna nihče razen velike porote in urada tožilca Manhattna Alvina Bragga. Po poročanju New York Timesa vsebuje kazensko ovadbo zaradi ponarejanja uradnih listin.

Kazenska ovadba naj bi se osredotočala na plačilo pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami leta 2016. Plačilo je izvršil bivši Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki je to priznal in zato končal v zaporu. Cohen trdi, da mu je Trump denar vrnil z obrestmi.

V primeru obsodbe za ponarejanje uradnih listin Trumpu grozi kazen do štirih let zapora. V tem primeru bi spet pisal zgodovino, ker znova kandidira za predsednika ZDA. Če bil izvoljen iz zapora - kar je po ameriški ustavi dovoljeno - bi se ZDA zapletle v veliko ustavno zagato.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Trump, ki je zanikal kakršnokoli kršitev in večkrat napadel preiskavo, je obtožnico označil za politično preganjanje in napovedal, da bo škodila demokratom na volitvah leta 2024.

"Demokrati so lagali, goljufali in kradli v svoji obsedenosti, da bi ujeli Trumpa, zdaj pa so storili nepredstavljivo - obtožili so popolnoma nedolžno osebo v očitnem vmešavanju v volitve," je sporočil. Bragg po njegovih besedah opravlja umazano delo predsednika Joeja Bidna.

V izjavi, v kateri sta potrdila obtožnico, sta odvetnika Susan Necheles in Joseph Tacopina dejala, da Trump ni storil nobenega kaznivega dejanja. "Proti temu političnemu pregonu se bomo odločno borili na sodišču," sta sporočila in potrdila, da pride Trump v New York na sodišče v torek.

New York je do nedavnega veljal za malo verjetnega kandidata za prvo mesto, kjer bi lahko kazensko preganjali Trumpa, ki se še vedno sooča s preiskavo poskusa spreminjanja izida volitev v zvezni državi Georgii. Prav tako poteka preiskava posebnega tožilca Jacka Smitha na zvezni ravni, kjer se Trumpu obeta kazenski pregon zaradi odtujitve zaupnih dokumentov in zaradi spodbujanja napada na kongres.

DONALD TRUMP | Avtor: Epa Epa

Na obtožnico se je odzvala Danielsova, ki jo je Trump zmerjal z lažnivko. "Obtožnica proti temu človeku ne prinaša nobenega veselja. To je žalosten dan, vendar moram izraziti veliko spoštovanje in zaupanje v trdo delo velike porote in upati, da bo naš pravosodni sistem v prihodnje uporabljal zakon v skladu z resnico in dejstvi ter se zavedal, da nihče ni nad zakonom," je sporočila.

Trumpovi zavezniki v kongresu so obtožnico označili za nezaslišano zlorabo oblasti brez primerjave.

"Zaradi tega bi zardevali tudi Mao, Stalin in Pol Pot," se je odzval Trumpov sin Donald mlajši. "New York je preplavilo nasilje, otroke pobijajo po Times Squaru (...), ampak tožilec Manhattna želi ujeti Trumpa," je sporočil drugi sin Eric.

Demokrati medtem za zaprtimi vrati odpirajo šampanjce, javno pa poudarjajo vladavino prava in to, da nihče ni nad zakoni. "Obtožnica bivšega predsednika nima primerjave, ampak primerjave nimajo niti njegova dejanja," je izjavil demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je sodeloval pri obeh ustavnih obtožbah bivšega predsednika.

Komentarjev 8
 • Kmodri 21:09 03.april 2023.

  So ga že zaprli?

 • Avatar Antikrist3
  Antikrist3 15:39 01.april 2023.

  Morali bi ga obesiti brez sojenja!

 • Kmodri 17:46 31.marec 2023.

  Zapreti pa ključe preč vreči!