Svet
2957 ogledov

Trumpu siknila, naj se vrne v bunker

Donald Trump Epa
Ameriški predsednik zagrozil z intervencijo, sledil je hladen tuš.

Županja Seattla Jenny Durkan je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sporočila, "naj se vrne v svoj bunker", potem ko je ta zagrozil, da bo posredoval zaradi avtonomnega območja brez policije, ki so ga razglasili protestniki proti policijskemu nasilju. Na tem območju patruljirajo oboroženi posamezniki.

Na tem območju se že nekaj dni zbirajo protestniki, ki izražajo zahteve po ukinitvi policije. Protesti potekajo mirno, saj tam ni policistov, ki so svojo postajo zapustili na višku protestov proti policijskemu nasilju zaradi smrti Georgea Floyda v Minneapolisu.

Skrb pa vzbujajo poročila o oboroženih posameznikih, ki na barikadah od ljudi zahtevajo identifikacijo oziroma dokaz o bivališču, preden jim dovolijo, da odidejo domov. Televizija Fox News je poročala, da slišijo "anekdote" o tem, da oboroženi posamezniki v tem območju izsiljujejo lastnike podjetij in lokalov za posebno takso.

Protesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

Trumpove grožnje

Trump je že v sredo tvitnil, da zahteva zakon in red, ker so Seattle preplavili "domači teroristi", ki jih po njegovem vodijo radikalno levi demokrati. V četrtek je dodal tvit z zahtevo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, naj pove "svojim levičarskim šefom", da se umaknejo.

V sredo je grozil guvernerju Washingtona Jayju Insleeju in županji Seattla Jenny Durkan naj prevzameta nadzor, ali pa bo za to poskrbel sam.

Županja Jenny Durkan je bila v odgovoru ostra, Trumpu je odgovorila: "Zavaruj nas. Vrni se v svoj bunker," s čimer je namignila na čas, ko se je Trump pred protesti zatekel v bunker Bele hiše, kar je kasneje pojasnil kot inšpekcijo.

Protesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

protesti zda smrt nasile GEORGE FLOYD Rasizem in surovost Slovenija Zvijanje rok policistom nasilnežem: Takšni so napovedani ukrepi

Zahteve po reformah

V ZDA se protesti proti policijskemu nasilju, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda, umirjajo, krepijo pa se zahteve po reformah. Energija protestnikov se je medtem preselila v odstranjevanje simbolov rasizma. Spomenike separatistični konfederaciji umikajo povsod po ZDA.

Trump je bil medtem včeraj v Dallasu, kjer je napovedal izvršni ukaz, s katerim naj bi policijo pozval, da se drži obstoječih standardov glede uporabe sile. Floyda ni omenil, rasizem v ZDA mimogrede, priznal je tudi, da je med policisti v ZDA nekaj "gnilih jabolk".

Napovedal je odpravo rasnih razlik v ZDA z gospodarskim razvojem in obljubil, da bo povečal vlaganja v območja, kjer živijo temnopolti.

Surovost nekdanjega kolega Dereka Chauvina, ki je ubil Georgea Floyda, so v javnem pismu v četrtek obsodili policisti v Minneapolisu. Podpisalo se jih je sicer le nekaj več kot deset, vendar so zagotovili, da tako meni tudi več sto njihovih kolegov.

Colin Kaepernick Obrnili ploščo Šport Ameriška zveza spremenila stališče do protestnikov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • fasader56 21:57 15.junij 2020.

    Ali je že zapustil bunker??