Svet
25 ogledov

Trupla umrlih rudarjev se množijo

Družine umrlih rudarjev molijo ob njihovih krstah. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V rudarski nesreči v kolumbijskem rudniku je življenje izgubilo 16 ljudi, še okoli 50 rudarjev pa je ujetih pod zemljo. Upanje izginja.

Nesreča se je pripetila včeraj, ko je zaradi visoke vsebnosti metana v jaških prišlo do velike eksplozije, ki je zasula jašek, poroča BBC. Reševalci, ki so morali zaradi nevarnih razmer že večkrat prekiniti reševanje, so zaenkrat iz rudnika potegnili 16 trupel.

"Ni več možno, da je še kdo živ. Če jih ni ubila eksplozija, potem jih je plin, ki je spodaj zelo gost," je v solzah dejala 28-letna Diana Sepulveda, katere 25-letni mož Wilson Salinas je začel z delom v rudniku pred osmimi dnevi.

Koliko ljudi je ujetih dva kilometra pod zemljo, še ni jasno, saj se je nesreča zgodila v času menjavanja izmen. Svoj obisk kraja nesreče je že napovedal kolumbijski predsednik Álvaro Uribe. Po besedah ministra za rudarstvo Hernána Martíneza rudnik ni imel ustrezne ventilacije in detektorjev metana.

Kolumbija je sicer četrta največja izvoznica premoga na svetu, v zadnjih letih pa se je pripetilo že več smrtonosnih rudniških nesreč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.