Svet
44 ogledov

Truplo Kima bodo balzamirali

Truplo Kim Džong Ila v stekleni krsti v spominski palači Kumsusan konec decembra Reuters
V Severni Koreji so se odločili, da bodo balzamirali truplo pokojnega voditelja Kim Džong Ila. Tako bo stalno na ogled v mavzoleju v prestolnici Pjongjang, kjer leži tudi njegov oče, večni predsednik in ustanovitelj države Kim Il Sung.

Severnokorejska partija je napovedala, da bodo balzamirali truplo pokojnega voditelja Kim Džong Ila in ga za stalno postavili na ogled v mavzoleju. Razstavili ga bodo v spominski palači Kumsusan v prestolnici Pjongjang, kjer leži tudi njegov oče, večni predsednik in ustanovitelj države Kim Il Sung.

Znamka z idelizirano podobo umrlega diktatorja, izdana po smrti Kim Džong Ila. | Avtor: Reuters Reuters
Poleg tega bodo pred palačo postavili tudi bronast kip Kim Džong Ila, po vsej državi pa bodo razobesili njegove portrete in postavili "stolpe v spomin njegovi nesmrtnosti". Kimov rojstni dan, 16. februar, bo poslej po odločitvi partijskega politbiroja postal "dan svetlečih zvezd".

Kot so utemeljili v partiji, ti ukrepi odražajo "enotno željo in nenehno prošnjo vseh članov partije, pripadnikov vojske in ljudstva, ki želijo ohraniti spomin na Kim Džong Ila kot večnega voditelja".

Predsednik tudi po smrti
Truplo Kim Džong Ila v stekleni krsti 20. decembra 2011. | Avtor: EPA EPA

Čaščenje "dinastije" Kimov se bo tako očitno nadaljevalo tudi po smrti Kim Džong Ila, ki tako očitno po smrti očeta leta 1994 ni nasledil le vodenja države, pač pa tudi prostor v onostranstvu. Palača Kumsusan je bila namreč nekoč sedež moči Kim Il Sunga, po njegovi smrti so jo za veliko denarja spremenili v mavzolej, zdaj pa bo očitno postala "družinska grobnica".

Kim Džong Il je umrl 17. decembra, uradno zaradi odpovedi srca. Star je bil 69 let. Nasledil ga je njegov sin Kim Džong Un, ki še ni dopolnil 30 let.

Komentarjev 1
  • reider 17:03 19.februar 2012.

    samo matilda se ga ni bala:)ona ne pozna strahu in neda se je podkupit!živela