Svet
5 ogledov

Tsvangirai na nizozemskem veleposlaništvu

Bo Mugabe, ki goji kult osebnosti, ki bi mu ga zavidala celo Stalin in Hitler, l Žurnal24 main
Vodja zimbabvejskega opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Morgan Tsvangirai se je zatekel na nizozemsko veleposlaništvo, potem ko je policija preiskala sedež MDC.
Morgan Tsvangirai se je na nizozemsko veleposlaništvo po poročanju nizozemske televizije zatekel takoj po tem, ko je policija preiskala sedež MDC in priprla 60 ljudi, med katerimi so tudi ženske in otroci. Tiskovni predstavnik opozicije Nqobizitha Mlilo se na omenjene informacije ni želel odzvati. Policija je zatem zanikala, da bi izvedla aretacije na sedežu MDC in zatrdila, da je s sedeža zaradi slabega zdravja v rehabilitacijski center odpeljala 39 ljudi.

Tiskovni predstavnik nizozemskega zunanjega ministra Bart Rijs pa je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da se Tsvangirai nahaja na nizozemskem veleposlaništvu v Harareju. Kot je dejal drugi tiskovni predstavnik ministrstva Rob Dekker, Tsvangirai ni zaprosil za azil, bo pa zaradi lastne varnosti lahko ostal na veleposlaništvu. Za koliko časa, pa Dekker ni mogel povedati.

Za južnoafriški radio je Tsvangirai sicer povedal: "Pripravljeni smo se pogajati z Mugabejevo stranko ZANU-PF, a le pod določenimi pogoji. Eden od teh je, da se ustavi nasilje nad ljudmi."

 
 

Pripravljeni smo se pogajati z Mugabejevo stranko ZANU-PF, a le pod določenimi pogoji. Eden od teh je, da se ustavi nasilje nad ljudmi.

Morgan Tsvangirai, MDC

 
Volitve s samo enim kandidatom
Predsedniške volitve, napovedane za petek, bodo potekale kljub odstopu opozicijskega kandidata Tsvangiraija, so sporočili z ministrstva za pravosodje. "Tsvangirai je prepozno vložil pisno potrdilo, zaradi česar procesa volitev ni več mogoče ustaviti, zato potrjujem, da bodo predsedniške volitve v petek, tako kot je načrtovano," je sporočil zimbabvejski minister za pravosodje Patrick Chinamasa.

Nasilje je bilo vzrok za izstop iz volilne tekme

Tsvangirai se je s svojim MDC odločil, da se zaradi aretacij in nasilja, ki so jih deležni njegovi politični somišljeniki in privrženci, umakne iz predsedniške tekme. "Svobodne in poštene volitve so nemogoče," je dejal Tsvangirai in potrdil, da njegova stranka ne bo več sodelovala v tej nasilni, nelegitimni in za volitve sramotni volilni kampanji, za kakršno jo je označil sam.

 
 

Okoliščine, ki so vodile k odstopu vodje opozicije, predstavljajo skrajen in negativen razvoj države, kar ne prinaša nič dobrega za prihodnost celotne države.

Ban Ki Mun, generalni sekretar OZN

 
Odziv mednarodne skupnosti
V izjavi za javnost je generalni sekretar OZN Ban Ki Mun pozval k takojšnji ustavitvi kampanje nasilja in ustrahovanj. Ban je v izjavi še izrazil obžalovanje, da kljub stalnim pozivom mednarodne skupnosti vlada Zimbabveja ni naredila ničesar, da bi ustvarila enakopravne pogoje za izvedbo volitev. "Okoliščine, ki so vodile k odstopu vodje opozicije, predstavljajo skrajen in negativen razvoj države, kar ne prinaša nič dobrega za prihodnost celotne države."  O Zimbabveju bo še danes razpravljal varnostni svet ZN.
 
Južnoafriška skupnost za razvoj pa je Robertu Mugabeju predlagala odložitev predsedniških volitev, načrtovanih za petek.

Ali Tsvangirai z odstopom
manipulira ?
Vladajoča stranka zdajšnjega predsednika Roberta Mugabeja ZANU-PF pa je prav tako svoje privržence pozvala, naj nadaljujejo predvolilno kampanjo za drugi krog predsedniških volitev, ki naj bi bil v petek, ko naj bi se za predsednika države potegovala Mugabe in Tsvangirai.

"To je že enajstič, da je Tsvangirai zagrozil z odstopom iz predsedniške tekme, kar stori vedno, ko ga pozovem, naj to stori pisno, kot to zahteva zakon," je po poročanju AFP dejal Chinamasa, ki je hkrati tudi tiskovni predstavnik ZANU-PF.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.