Svet
5 ogledov

Tsvangiraj iz bolnišnice v Bocvano

Morgan Tsvangiraj se je s soprogo Susan poročil leta 1978. Imela sta šest otrok. Žurnal24 main
Zimbabvejski predsednik vlade Morgan Tsvangiraj je po hudi prometni nesreči, v kateri je umrla njegova soproga Susan, že zapustil bolnišnico in odšel v sosednjo Bocvano.

56-letni Morgan Tsvangiraj je po poročanju državne televizije utrpel poškodbe glave in vratu. Že včeraj sta ga v bolnišnici obiskala zimbabvejski predsednik Robert Mugabe in njegova žena.

Danes je Tsvangiraj že odšel v sosednjo Bocvano, kjer naj bi si odpočil. Po poročanju agencije Reuters je imel Tsvangiraj ob odhodu iz bolnišnice otekel  obraz, drugače pa je lahko sam v spremstvu stražarjev zapustil zgradbo.

Voznik zaspal
Nesreča se je zgodila v bližini Hararea, potem ko se je voznik tovornjaka, ki naj bi zaspal, zaletel v premierjevo vozilo. To se je po trku večkrat prevrnilo, njegovo ženo pa vrglo skozi okno.

Premier je bil z ženo na poti v Buhero, kjer naj bi danes priredili zborovanje. Tovornjak po navedbah ameriške ambasade v Zimbabveju pripada človekoljubni organizaciji USAID, ki območje oskrbuje z zdravili. Po navedbah Tsvangirajevih strankarskih kolegov bi se nesreči morda lahko izognili, če bi imelo premierjevo vozilo policijsko spremstvo.

Premierjevo vozilo se je po trku trikrat prevrnilo. © Reuters

 

Uvedli bodo neodvisno preiskavo

Zaradi dalj časa trajajočega boja za oblast med premierjem Morganom Tsvangiraijem in predsednikom Robertom Mugabejem, ki sta pred mesecem podpisala sporazum o sestavi vlade narodne enotnosti, so se v državi že pojavile špekulacije o politično motiviranem vzroku nesreče.

V Tsvangiraijevi stranki Gibanje za demokratične spremembe (MDC) sicer pravijo, da za zdaj ni nobenih indicev, da bi bila nesreča umetno povzročena, so pa napovedali, da bodo sprožili neodvisno preiskavo okoliščin nesreče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.