Svet
19 ogledov

Tu so se džihadisti izživljali nad ujetnicami

Temnice za zapornice IS Youtube
Po osvoboditvi nekaterih območij na severu Sirije so kurdski borci novinarjem med drugim pokazali jame, kjer so se džihadisti izživljali nad ujetnicami, pripadnicami manjšinskih jazidov.

Kurdski borci so uspeli izpod Islamske države osvoboditi nekaj območij na severu Sirije; po osvoboditvi na dan prihajajo grozljive izpovedi o dogodkih, do katerih je tam prihajalo vsakodnevno, ko so vladali fanatiki Islamske države.

Kurdski borci so novinarje Sky Newsa odpeljali v puščavo in jim pokazali improvizirane zapore, kjer so džihadisti zadrževali ujetnice manjšinskih jazidov. Na posnetkih so jasno vidni prostori v zemlji, kjer so ujetnice čakale na izživljanja, posiljevanja, neredko tudi smrt. Na zidovih temnic so nekatere narisale grozote, ki so jim bile priča vsak dan. Na vprašanje novinarja, kje so danes te ženske, ki so jih zadrževali džihadisti Islamske države, je kurdski borec le skomignil z rameni. Njihova usoda ni poznana.

Po izpovedih jazidov so ženske skrajneži Islamske države zajeli na planoti Sindžar, jih zadrževali kot sužnje, jih prodajali in posiljevali.


V posredovanje še Nemci

Bojem zoper Islamsko državo se je včeraj pridružila še Nemčija; nemška vojska je izvedla prvo podporno misijo v Siriji. Njena "leteča cisterna" za polnjenje letal z gorivom v zraku je oskrbela zavezniška bojna letala, ki napadajo položaje skrajne Islamske države na sirskem ozemlju, so danes sporočili iz nemških oboroženih sil.

Nemško letalo A310 MRTT je v torek z gorivom oskrbelo dve bojni letali, po peturni misiji pa se je vrnilo v turško vojaško zračno bazo Incirlik, poroča STA. "Leteča cisterna" za polnjene letal z gorivom v zraku je del nemških podpornih vojaških sil, ki jih je Berlin napotil v Sirijo, da bi pomagal mednarodni koaliciji v boju proti Islamski državi. Nemčija je ponudila še do 1200 vojakov in šest izvidniških letal tornado, prav tako pa fregato Augsburg, ki bo sodelovala pri varovanju francoske letalonosilke Charles de Gaulle.

Za razliko od ZDA, Francije in Velike Britanije pa Nemčija ne bo izvajala bombnih napadov.

Komentarjev 1
  • Milan Novak 14:37 16.december 2015.

    In ta bagra se nemoteno sprehaja po EU !!