Svet
10505 ogledov

Tu sta se prvič srečala Šarec in Plenkovič

1/2
slika zaslona
Slovenski in hrvaški premier Marjan Šarec in Andrej Plenković sta imela v sredo zvečer ob robu vrha voditeljev v Salzburgu spoznavni pogovor.

Oba sta danes potrdila novinarjem, da ni šlo za pravo dvostransko srečanje, temveč da sta se le spoznala. "Predstavila sva se, kot se za soseda spodobi, da bi trla kake težke orehe, pa včeraj ni bilo priložnosti," je pojasnil Šarec pred današnjimi pogovori predsednikov držav in vlad EU.

Plenković pa je izrazil prepričanje, da bosta z novim slovenskim premierjem vodila dialog s ciljem dobrih odnosov in reševanja odprtega vprašanja meje med državama.

Na vprašanje, ali je med njima s Šarcem ob prvem srečanju preskočila iskrica, pa je Plenković odgovoril, da v takih okoliščinah niti ne more preskočiti iskrica. "Pomembno je, da odgovorno in zrelo pristopiva k reševanju dolgoletnih težav in hrvaška vlada je pri tem pokazala dobro voljo," je poudaril.

Glede arbitraže pa je Plenković dejal, da Evropska komisija sploh ni podala mnenja o slovenski tožbi proti Hrvaški zaradi nepriznavanja arbitražne sodbe. "Stališče Hrvaške je zelo jasno. Želimo priti do rešitve, s katero bosta zadovoljni tako Slovenija kot Hrvaška," je še dejal.

Na zgornjem posnetku lahko vidite Šarčev prihod ter kako je vljudno stoje počakal, da se je angleška premierka Theresa May usedla. Kot je znano, bo Velika Britanija prihodnje leto marca izstopila iz EU. 

 | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Na današnji okrogli mizi Šarec sedi povsem na koncu mize, zraven hrvaškega kolega Plenkovića. Vidite jo lahko proti koncu spodnjega posnetka, malo pred tretjo minuto posnetka. 

Komentarjev 1
  • Spark 14:59 20.september 2018.

    [ Stališče Hrvaške je zelo jasno. … da Evropska komisija sploh ni podala mnenja o slovenski tožbi proti Hrvaški … ] Stališče pravne službe EK je zelo jasno zapisano. Novinar Bild-a pa je ta dokument razkril, ki ga je komisija ...prikaži veča podmuklo s tvojo vednostjo prikrila.