Svet
17 ogledov

Tudi če vse raznese, sevanja tu ne bo

Direktor URSJV Andrej Stritar miri, da nevarnosti sevanja iz Japonske pri nas ni Žurnal24 main
Elektrarna Fukušima. Ogroženi vsi štirje reaktorji, ampak nevarnosti za Evropo ni. Ogrožali naj ne bi niti sosednjih azijskih držav.

Najhujši scenarij. “Na žalost je Japonska že zelo blizu najhujšemu scenariju, saj so že poročali o zelo visokem sevanju okoli elektrarne,” je stanje v okolici elektrarne Fukušima Daiichi ocenil direktor Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV) Andrej Stritar. Trije reaktorji so ostali brez sistema za hlajenje reaktorja, zato so nastale tri eksplozije, zagorelo pa je tudi v četrtem reaktorju nad zadrževalnim bazenom z izrabljenim gorivom. “Najhujše, kar se lahko zgodi, je, da se vsebina reaktorjev odpre v okolje in nato okolico kontaminira z visokimi dozami sevanja, ki so zdravju zelo škodljive,” je razložil Stritar.

Kako daleč bi zaneslo radioaktivne prašne delce, bi bilo odvisno od vremena. “Predvsem bi nastala ogromna škoda, saj bi bilo potem treba okolje dekontaminirati,” je dodal. Prebivalce iz 20-kilometrskega pasu so japonske oblasti že evakuirale. Po Stritarjevem mnenju je ta pas dovolj, saj je to največja razdalja, do katere nese visoke doze radiacije, na večji razdalji pa se delci razredčijo in sevanje upade.

Vse odvisno od vremena

Nevaren radioaktiven oblak prašnih delcev nad Evropo je po Stritarjevem mnenju nerealen, saj se radioaktivni prašni delci na tako veliki razdalji toliko razredčijo, da bi sevanje pri nas težko zaznale tudi merilne naprave. Najboljši scenarij po Stritarjevem mnenju pa bi bil, da bi veter na Japonskem pihal proti morju, tja odnesel delce, ti pa bi se v morju razredčili. Bližnje države so na srečo dovolj daleč in na zahodu, veter pa na severni polobli po navadi piha v nasprotno smer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.