Svet
61 ogledov

Tudi do stokrat močnejši od heroina

Droga PU Maribor
Nova sintetična droga na ameriškem tržišču je le v dvanajstih dneh zahtevala deset smrtnih žrtev.

Gre za tabletko s fentanilom, ki je od 25 do 50, celo do 100-krat močnejša od heroina. Fentanil je sicer analgetik, ki ga uporabljajo za lajšanje močnih bolečin, pogosto ga uporabijo pri pacientih po operativnih posegih. V Združenih državah Amerike je v zadnjih 12-tih dneh, ko so oblasti zaznale pojav nove druge, umrlo najmanj deset ljudi.

Preiskava Agencije za boj proti drogam je usmerjena predvsem na območje Sacramenta, kjer so zabeležili največ predoziranj. "Predoziranj je 36, k sreči niso vsi umrli. V največji meri so novo drogo kupili od neznanca v parku ali od prijateljevih prijateljev," poroča policija v Sacramentu, ki skuša lovirati izvor nevarnih tablet.

Menijo, da so sestavine uvožene s Kitajske, tablete pa izdelane v Mehiki in pretihotapljene na območje Kalifornije. Tihotapci z drogo fentanil pogosto mešajo s heroinom in takšnega prodajajo odvisnikom. Glede na to, da je fentanil bistveno močnejši, je večja tudi nevarnost predoziranja. Agencija za boj proti drogam ocenjuje, da je le v lanskem letu ta nevarna mešanica odgovorna za smrt 5500 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 18:02 07.april 2016.

    Jaz bi jo zastonj dajal, naj pokrepajo narkiči.