Svet
6 ogledov

Tudi do tisoč žrtev

Pottres v Turčiji
1/7
Reuters
Bližino turškega mesta Van je stresel močan potres. Po podatkih ameriškega geološkega združenja USGC magnitudo 7,6. Veliko mrtvih, številni ujeti pod ruševinami.

"Slišali smo krike in ječanje pod ruševinami. Čakamo, da pridejo reševalne ekipe," je za agencijo Reuters dejal prebivalec prizadetega mesta Halil Celik – ena izmed stavb se je porušila dobesedno pred njegovimi očmi. 

Najbližje epicentru potresa je bilo mesto Van, kjer je porušenih več ducat hiš, številne so poškodovane.

Iz bolnišnice v bližnjem mestu Ercis poročajo, da je umrlo več kot 50 ljudi. Vendar pa so to podatki le iz ene bolnišnice, število žrtev bi se utegnilo povzpeti vse do 1000, poročajo lokalni mediji. Reševalne ekipe bijejo bitko s časom.

Izrael že ponudil pomoč

Mesto, ki naj bi imelo tudi do 600.000 prebivalcev je ostalo brez elektrike in telefonskih povezav. Tudi turški premier Recep Erdogan je potrdil, da je potres zahteval tudi smrtne žrtve, ni pa dal nobenih ocen. Napovedal je, da bo obiskal prizadeta območja, vlada pa bo imela jutri krizni sestane. Prva ponudba za pomoč je prišla tudi že iz tujine: roko je pripravljen podati Izrael.

Že doživeli uničujoč potres

V novem poročilu je turški observatorij Kandili ocenil, da je imel potres magnitudo 7,2; ameriško geološko združenje USGC pa mu je namerilo magnitudo 7,6. Čutili naj bi ga tudi v 200 kilometrov oddaljenih mestih. Do potresa je prišlo na globini 94,5 kilometra.

Provinco Van je uničujoč potres prizadel leta 1976, ko je umrlo 5.291 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.