Svet
17 ogledov

Tudi Gadafijev sin prepisoval?

V napadu je bil ubit brat Seifa al Islama, ki v javnosti brani politiko svojega Žurnal24 main
Britanska univerza preiskuje obtožbe, da je Gadafijev sin Saif prepisal del svojega doktorata.

Doktorat je Saif Gadafi pisal med študijem na londonski ekonomski fakulteti. V njem svet poziva k večji demokraciji in kritizira nedemokratične vlade, ki so "avtoritarne, nasilne in nepresentativne", je BBC poročal že septembra leta 2009.

Zaradi plagiatorstva odstopil nemški minister

Ob tem omenimo, da je zaradi prepisovanja doktorata danes odstopil nemški obrambni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg.

Odločitev je sprejel po tem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi obtožb o plagiatorstvu v svoji doktorski disertaciji. Kanclerka Angela Merkel je njegov odstop sprejela, a kot je dejala, "s težkim srcem".

Njegov doktorat je postal slaven ob zadnjih poročilih nasilnih obračunov nad protestniki s strani libijskega režima. Na spletni strani "Wiki" so se odločili, da bodo podrobneje pregledali doktorat, in ugotovili so, da slednji ni povsem avtorsko delo Saifa.

"Londonska ekonomska fakulteta je zaskrbljena glede obtožb o plagiatu Saifovega doktorata. Fakulteta preverja obtožbe zelo resno," so sporočili iz omenjene fakultete.

Doktorat v zameno za donacijo?
Da so bile že vse od začetka potrditve doktorata govorice, da ga je Saif prepisal, je že v nedeljo za britanski časnik Independent dejal tamkajšnji profesor David Held.

Slednji je o sumih plagiatorstva poročal nadzorniku, a nihče ni ukrepal, saj naj ne bi bilo nobenih dokazov. Held je bil Saifov "neformalni mentor", opisal pa ga je kot "ne preveč dobrega študenta", ki se je med študijem izboljšal, je poročal časnik.

Le nekaj dni po prejetju doktorata leta 2009 je Gadafijeva mednarodna dobrodelna organizacija za razvoj darovala omenjeni fakulteti 2,4 milijona dolarjev za njihov severnoafriški program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.