Svet
13 ogledov

Tudi hrvaška vlada ni prepričala sindikatov

Nova hrvaška vlada. Na sredini premier Zoran Milanović. Robert Anić / PIxsell
Pogajanja med hrvaško vlado in štirimi sindikati javnega sektorja so v soboto dokončno propadla, potem ko se je neuspešno iztekel še zadnji poskus vlade, da sindikate prepriča s svojim predlogom o spremembah splošne kolektivne pogodbe.

Zaradi varčevalnega proračuna vlada namreč predlaga ukinitev nekaterih nadomestil, ki izhajajo iz te pogodbe.

Podpredsednik hrvaške vlade za notranjo, zunanjo in evropsko politiko Neven Mimica je po propadlih pogajanjih izjavil, da bo vlada verjetno že naslednji teden razveljavila splošno kolektivno pogodbo. Nato bo moral biti v treh mesecih dosežen dogovor o novi pogodbi.

Vlada pričakuje, da bodo do konca leta vendarle dosegli dogovor s sindikati. Kot je sicer sporočila, je pripravljena tudi na morebitno stavko sindikatov javnega sektorja.

Vlada vztraja pri načrtu, da pri stroških za zaposlene v javnih in državnih službah privarčuje še 700 milijonov kun (95 milijonov evrov). Med drugim predlaga, da se zaposleni odpovedo božičnicam in regresom, v zameno pa obljublja, da ne bo zniževanja plač.

Sindikat medicinskih sester in trije šolski sindikati so v pogajanjih predlagali, da bi vlada po okrepitvi državne blagajne retroaktivno izplačala denar, ki bi se mu delavci zaradi krize sedaj odpovedali, a to je bilo za vlado nesprejemljivo.

Znižali plače zdravnikov

Iz vlade so že neuradno napovedali, da bodo znižali plače zdravnikom, profesorjem, znanstvenikom, kulturnim in socialnim delavcem, in sicer linearno za deset odstotkov, česar pa minister za delo Mirando Mrsić v soboto ni potrdil.

Hrvaški mediji ugibajo, da bi lahko vlada selektivno znižala plače in črtala določena izplačila tistim, ki so zavrnili njen predlog sprememb splošne kolektivne pogodbe, kot so zaposleni v šolstvu in medicinske sestre.

Sindikati državnih služb so medtem sprejeli vladin predlog in se odpovedali letošnji božičnici ter božičnici in regresu v letu 2013. Imeli bodo še nižje jubilejne nagrade, dnevnice in nadomestila za prevoz na delo, vlada pa ne bo zniževala njihovih plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.