Svet
9724 ogledov

Tudi Hrvati "navili" cene goriva. Se še splača tankati pri sosedih?

OMV bencin Anže Petkovšek
Stanje na mediteranskem trgu ni dvignilo le cen "slovenskega" bencina in dizla, pač pa so cene zrasle tudi na sosednjem Hrvaškem. Za koliko in ali se sploh še splača tankati pri sosedih? Tu so vsi odgovori.

Regulirana cena bencina je v Sloveniji z današnjim dnem prvič letos presegla magično mejo 1,5 evra, in sicer bo ta v naslednjem 14-dnevnem obdobju (1.8.–14.8.) znašala 1,511 evra na liter. A podobna zgodba z bencinom je tudi na Hrvaškem, kjer so regulirano ceno vladni uradniki dvignili za pet centov in jo tako s 1. avgustom postavili pri 1,51 evra na liter. To pa je skorajda zanemarljivo manj v primerjavi s "slovensko ceno", seveda na bencinskih črpalkah izven avtocestnega obroča. Na Hrvaškem so tudi cene na avtocestah poenotene s tistim izven avtocest.

tankanje, bencin, gorivo Cene goriv Slovenija Za poln rezervoar bo spet treba plačati več

Pri dizlu še naprej velika razlika v korist sosedov

Hrvaška vlada je včeraj na dopisni seji tudi pri dizelskem gorivu storila podobno kot pri bencinskem. Dvignila ga je za pet centov na liter, tako da zdaj cena za dizla znaša 1,41 evra na liter. A to je še vedno precej ceneje, kot je treba za liter dizelskega goriva plačati na slovenskih tleh (izven avtocestnega obroča). V Sloveniji je namreč treba plačati kar 1,558 evra za liter. Razlika med "slovenskim" in "hrvaškim" dizlom tako ostaja zelo velika, o razlogih, zakaj je med sosednjima državama tako velika razlika v dizelskem gorivu, pa smo podrobneje pisali tukaj

Bencinska črpalka Slovenija Zakaj je dizel pri nas toliko dražji kot na Hrvaškem

Če tako za primerjavo vzamemo 50-litrski rezervoar, lahko ugotovimo, da je prihranek ob polnjenju na hrvaških tleh kar precejšen. Za 50-litrski rezervoar je namreč treba na Hrvaškem odšteti 70,5 evra, na slovenskih tleh pa kar 77,9 evra. Govorimo o prihranku 7,4 evra na eno polnjenje.

Hrvaški mediji sicer opozarjajo, da se bencin in dizelsko gorivo dražita že vse od 9. maja, ko je bilo za liter bencina treba odšteti "le"  1,32 evra, za liter dizla pa zgolj 1,23 evra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Idioti 15:23 01.avgust 2023.

    Prvic v zivljenju sem po svoji volji tankal na Petrol Karlovac.Prisparal 7 evrov.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:13 01.avgust 2023.

    A veste zakaj se pri nas vse draži.Zato ker je že janša povedal,da imamo slovenčki na bankah 25 milijard privarčevanega denarja,to pa vladi zelo diši

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:05 01.avgust 2023.

    Od kje kupujejo hrvati nafto,da jo imajo lahko ceneje?