Svet
26 ogledov

Tudi Janez Pavel II. ščitil pedofile?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pokojni papež Janez Pavel II. naj bi ščitil duhovnika, ki je zlorabil na desetine dečkov, živel pa je tudi dvojno življenje duhovnika z družino.

Pedofilije znotraj Cerkve se je dotaknil tudi konzervativni brazilski nadškof Dadeus Grings, ki je na škofovski konferenci menil, da se vsa nesreča današnje družbe izraža v škandalih, ki pretresajo Cerkev. Menil je, da je na splošno današnja družba pedofilska, vendar je pri tem optimistično vsaj to, da je pedofilija deležna splošnega zgražanja.

Vatikan že mesece pretresa pedofilski škandal; kot danes piše nemški tednik Stern, pa naj bi se preiskave dotaknile tudi pokojnega papeža Janeza Pavla II., ki ga sumijo, da je ščitil kontroverznega Maciela Marciala Degollada, utemeljitelja reda Kristusovih legionarjev.

V svoji karieri naj bi slednji zlorabil na desetine otrok in mladoletnikov, hkrati pa je živel tudi dvojno življenje z družino. Imel naj bi ženo in tri otroke, od katerih naj bi enega sina ravno tako zlorabljal. Družini je govoril, da dela za CIO ali za naftno podjetje Shell.

Priljubljeni papežev duhovnik
Podrobnosti dvojnega življenja pokojnega utemeljitelja Kristusovih legionarjev so Vatikanu že dlje časa poznane, kljub temu pa Cerkev leta ni odprla preiskave. Razlog je najverjetneje v tem, da je bil Degollado eden izmed najučinkovitejših pridobitnikov denarja za Cerkev, poleg tega pa eden od najbolj priljubljenih duhovnikov pokojnega papeža Janeza Pavla II.

Očitki letijo tudi na aktualnega papeža, ki naj med svojim delovanjem v Kongregaciji za nauk vere ne bi bil dovolj učinkovit pri odkrivanju malverzacij Kristusovih legionarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.