Svet
17 ogledov

Tudi Katalonci na referendum?

Barcelona Profimedias
Katalonski premier bo danes podpisal odlok o izvedbi referenduma, na katerem naj bi Katalonci 9. novembra odločali o neodvisnosti od Španije.

Katalonski premier Arturo Mas je napovedal, da bo danes, kot je obljubil, podpisal odlok za sklic glasovanja. Temu je pot odprl pred dnevi sprejet zakon v katalonskem regionalnem parlamentu, ki tamkajšnji vladi omogoča sklic referenduma. Šlo bi sicer za nezavezujoče glasovanje, ki pa ga katalonski politiki vendarle dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila pogajanja z Madridom o mirnem razhodu.

Španska vlada v Madridu prizadevanja za referendum vseskozi označuje za nezakonita in obljublja, da bo branila enotnost Španije. Kot pojasnjujejo, je na njihovi strani ustava, ki ne dovoljuje referenduma o odcepitvi pokrajine.

Na ustavno sodišče

Premier Mariano Rajoy je včeraj že napovedal, da se bodo v ponedeljek na izredni seji sestali ministri in potrdili naslednji korak v boju proti referendumu - obrniti se nameravajo na ustavno sodišče. To bo po pričakovanjih razsodilo v prid centralni vladi, kar bo Masa postavilo v občutljiv položaj, saj je ves čas obljubljal ravnanje v okviru zakonov.

Kot ena od možnosti se v tem primeru omenja razpis predčasnih volitev, ki bi odigrale vlogo referenduma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, a do pred nedavnim je le majhen delež Kataloncev želel polno neodvisnost. Boleče posledice krize pa so s sabo prinesle tudi višjo podporo separatističnim težnjam. V Barceloni zamerijo Madridu predvsem, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.