Svet
28 ogledov

Tudi Nek ni odporna na letala

Na padec letala na jedrsko elektrarno Krško se pri nas pripravljajo zgolj kurati Žurnal24 main
Nemški minister opozoril, da nemške jedrske elektrarne ne bi preživele padca velikega letala, nekatere pa ogrožajo celo lahka letala. "Pri nas že potekajo izboljšave," so nam povedali na upravi za jedrsko varnost.

Sedem najstarejših jedrskih reaktorjev v Nemčiji ni dovolj zavarovanih za primer strmoglavljenja letala, je danes izjavil nemški okoljski minister Norbert Röttgen. Po njegovih ocenah prav noben od sedemnajstih jedrskih reaktorjev, ki jih ima Nemčija, ne bi zdržal padca velikega letala, na primer airbusa A380.

Štirje od sedmih najstarejših nemških jedrskih reaktorjev so zasnovani celo tako, da ne bi zdržali niti padca manjšega lahkega letala, je še dejal minister Röttgen. Kot je poudaril, bi morali ukrepati takoj. Med drugim tudi tako, da bi nekatere od problematičnih reaktorjev zaustavili.

Težko si predstavljam, da bi lahko letalo tako velikemu objektu, kot je jedrska elektrarna, povzročil večjo škodo. Težava so večja letala.
Andrej Stritar, Uprava RS za jedrsko varnost

Padec na NEK bi povzročil "strašno škodo"
"Ključna ugotovitev je, da bi padec letala na takšno elektrarno povzročil strašno škodo, vendar pa po vsej verjetnosti ne bi prišlo do popolnega uničenja," nam je povedal Andrej Stritar z Uprave RS za jedrsko varnost.

"Elektrarna Krško je ameriška elektrarna in na tem področju sledimo njihovim navodilom. Za elektrarne tega tipa so pripravili navodila, ki jim sledimo tudi pri nas," pravi Stritar. "Z ustreznimi protiukrepi bi bilo mogoče bistveno omiliti posledice. Pri nas zato že dve leti potekajo izboljšave, ki sledijo ameriškim navodilom," je povedal.

"Gre za kurativne ukrepe; če se to zgodi, moramo imeti na lokaciji ustrezna sredstva za blažitve posledic. Večinoma gre za zagotavljanje električnih virov, odvajanja toplote, poleg tega pa moramo biti pripravljeni na gašenje večjih požarov," dodaja Stritar.

Jedrskim elektrarnam v Nemčiji slabo kaže
V Nemčiji so po jedrski nesreči v japonski nuklearki Fukušimi po potresu in cunamiju, ki je 11. marca prizadel Japonsko, stare reaktorje iz preventivnih razlogov za najmanj tri mesece zaustavili. Minister Röttgen je danes predstavil ugotovitve nemške komisije za varnost jedrskih reaktorjev, ki ji je nemška vlada po katastrofi v Fukušimi naročila izvedbo analize varnosti nemških reaktorjev, poroča STA.

V luči nesreče na Japonskem in vse večjega nezaupanja nemške kanclerke Angele Merkel v jedrsko energijo je po oceni poznavalcev vse manj verjetno, da bodo marca zaustavljene reaktorje ponovno zagnali. Poleg zaustavitve najstarejših reaktorjev je kanclerka namreč preklicala svojo lanskoletno odločitev o podaljšanju najdaljše dovoljene dobe delovanja nemških jedrskih reaktorjev.

Po poročanju nemških medijev se sedanja nemška vlada vse bolj približuje stališču prejšnje nemške vlade pod vodstvom socialdemokratov in Zelenih, ki je bilo, da se bo Nemčija do leta 2020 popolnoma odrekla jedrski energiji, poroča STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.