Svet
1 ogledov

Tudi poslanci jedo dražje

Restavracija Žurnal24 main
Hrvaški poslanci bodo po pritisku javnosti odločali o podražitvi gostinskih storitev v saboru. Te so se pred kratkim podražile tudi v državnem zboru, a še vedno so cene zelo nizke.

Splošnim podražitvam se namreč niso mogli izogniti niti poslanci in zaposleni v državnem zboru, kjer imajo ti na voljo dve vrsti restavracij: samopostrežno in klasično. Zaradi nekoliko nižjih cen je bolj priljubljena predvsem samopostrežna restavracija. Kot so za zurnal24.si povedali v državnem zboru, po novem meni v samopostrežnem delu restavracije stane 3,30 evra, v klasičnem pa 4,20 evra. Navadna ekspres kavica pa poslance stane 0,30 evra (prej 0,29 evra), gosti sok en evro (prej 0,92 evra), sendvič s šunko pa 0,60 evra (prej 0,50 evra). In kdo vse lahko uporablja storitve restavracije v državnem zboru? Poleg poslancev, članov državnega sveta in zaposlenih lahko storitve restavracije uporabljajo le osebe, ki se v času obratovanja službeno nahajajo v prostorih državnega zbora. Sicer pa so poslanci upravičeni do 3,30 evra dnevnega nadomestila za prehrano.

Kavica po novem 2,5 kune

Hrvaški poslanci bodo morali več odšteti za kosila in kavo. © BOBO

 
Po drugi strani pa se bodo morali tudi hrvaški poslanci v kratkem spopadati z dražjimi gostinskimi storitvami. Da so podražitve res upravičene, dokazuje že dejstvo, da se cene gostinskih storitev niso spremenile že vse od aprila leta 1999. Tako bodo hrvaški poslanci na redni seji sabora, 15. aprila, razpravljali o spremembah uredbe, po kateri bi se cene gostinskih storitev v saborski samopostrežni restavraciji zvišale za 20 odstotkov. Hrvaška vlada se je morala za ta korak odločiti zaradi vse večjega pritiska javnosti, ki morajo ob podražitvah nujnih življenjskih potrebščin še kako dobro znati obračati vsako kuno. Po novem bo tako cena kosila v saborski restavraciji 48 kun (oziroma 6,55 evra), legendarna saborska kava pa bo v prihodnje stala dve kuni in pol (oziroma 0,34 evra).

Razmišljanja o omejitvi vstopa
Samopostrežna restavracija v saboru naj bi bila namenjena predvsem zaposlenim in novinarjem. Vendar v kuhinji na dan pripravijo kar 600 obrokov, čeprav je kapaciteta le 250 obrokov. Zaradi tega se že razmišlja o omejitvi dostopa do restavracije, tako da bi imeli pravico do vstopa le zaposleni, poslanci sabora in novinarji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.