Svet
20 ogledov

Tudi Rusija nezadovoljna z Al Asadom

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v nagovoru konference o razorožitvi pono Žurnal24 main
Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je jasno izrazil nezadovoljstvo s sirskim voditeljem in presenetil Zahod.

Potem ko Rusija in Kitajska vztrajno nasprotujeta vsaki resoluciji zahodnih držav z obsodbo nasilja v Siriji, je presenetil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. V dumi je kritiziral sirskega predsednika Bašarja Al Asada zaradi velikih zamud pri uvajanju reform.

Rusija se trudi razrešiti napete razmere v Siriji, je zatrdil Lavrov: "Res je sprejel koristne zakone in prenovil sistem – da bi bil bolj pluralističen od enopartijskega a z veliko zamudo. Tudi predlog za začetek narodnega dialoga je bil podan z zamudo. Medtem pa oboroženi upor pridobiva na dinamiki, zaradi inercije pa bi lahko vse šlo po zlu."

Odgovor Damaska na Annanove predloge

Sirijski predsednik Bašar al Asad. (Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov (ZN) za Sirijo, nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan, je od sirskega režima prejel odgovor na svoje predloge za rešitev krize, ki jih je Al Asadu predstavil konec tedna: osredotočil se je na takojšen konec nasilja, dostop humanitarnih agencij do prebivalstva in  začetek političnega dialoga. Podrobnosti niso znane.

AI: Pričevanja o mučenjih kot strategiji ustrahovanja

Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI) je medtem objavila poročilo, v katerem je sirske oblasti obtožila mučenja ujetnikov in Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pozvala, naj preuči obtožbe o zločinih proti človečnosti, ki naj bi jih izvajali predstavniki sirskih oblasti.

Poročilo temelji na pogovorih z več deset Sirci, ki so pobegnili v sosednjo Jordanijo. Po navedbah AI jih je 25 navedlo, da so jih mučili oziroma z njimi slabo ravnali. Oblasti naj bi med drugim ujetnike pretepale s palicami, vrvmi in kopiti pušk, jih spolno napadale in ubijale. Mučenje je očitno del strategije ustrahovanja oziroma kaznovanja oporečnikov, izpostavlja AI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.