Svet
14145 ogledov

Tudi Švedi v Nato. Takšen je odziv Putina.

Vladimir Putin Epa
Potrdila s Švedske, da zaprošajo za članstvo v Natu. Iz Moskve že prva opozorila.

Švedska premierka Magdalena Andersson je danes potrdila, da bo njena vlada formalno zaprosila za članstvo v Natu. Anderssonova je novico sporočila skupaj z Ulfom Kristerssonom, predsednikom glavne opozicijske stranke Zmerna stranka, katere poslanci so prav tako podprli pridružitev k zavezništvu.

"Zapuščamo eno obdobje in vstopamo v novega," je dejala predsednica vlade iz vrst vladajočih socialnih demokratov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kdaj bo Švedska formalno zaprosila za članstvo še ni jasno, saj bo to storila skupaj s Finsko, je pojasnila premierka. Dodala pa je, da verjame, da se bo to zgodilo v kratkem.

Ob tem je dejala, da še ne vidi neposredne vojaške grožnje Švedski, a dodala, da bo Švedska ranljiva predvsem v vmesnem času, preden bo njena prošnja odobrena s strani vseh aktualnih članic Nata. "Pričakujemo, da to ne bo trajalo več kot eno leto," je dejala premierka.

Putin nanizal očitke

Ruski predsednik Vladimir Putin je po objavljeni odločitvi dejal, da Moskva odločitve Švedske in Finske za članstvo v Natu ne vidi kot neposredne grožnje, da pa bi nameščanje vojaške infrastrukture na njunem ozemlju lahko sprožilo odziv Moskve. 

"Ta odziv bo odvisen od narave groženj, ki se bodo pojavile za nas," je pojasnil. Po njegovem je treba natančno preučiti načrte zavezništva, predvsem ZDA, da poveča globalni vpliv.

Po Putinovem prepričanju se Nato uporablja kot instrument zunanje politike ZDA in to, kot je dejal, zelo agresivno in vztrajno, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Mariupolj Ukrajina vojna Svet Ukrajinci se pripravljajo na nove poskuse Rusov Novice: Povračilni ukrep: Rusija ne dobavlja več elektrike! Brezkompromisno Svet Povračilni ukrep: Rusija ne dobavlja več elektrike!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Feferon 22:40 16.maj 2022.

    Mi zdaj izstopamo iz nata, levica to zahteva. Sprostilo se bo mesto za šwede.

  • Jernej65 22:16 16.maj 2022.

    Finci in Švedi imajo suvereno pravico se včlaniti kamorkoli in tudi v NATO. Rusi niti ust nimajo pravice odpreti. Njihove lovke, ki segajo vse bolj proti zahodu, je potrebno čimprej posekati. Imajo zadosti svojega ozemlja, ki je veliko skoraj za ...prikaži več dve Evropi. Tam lahko naselijo na milijarde svojih ljudi. Njihova lakomnost ne pozna meja.

  • Blaster 20:46 16.maj 2022.

    vprasanje je samo,kaj si putin v resnici misli.