Svet
14 ogledov

Tudi Švicarji odločno proti burkam

Belgija je bila prva, ki je sprejela zakonodoajo, ki prepoveduje nošenje burk in Žurnal24 main
Večina Švicarjev je za prepoved nošenja muslimanskih oblačil burk, ki zakrivajo ženski obraz in telo.

V raziskavi, ki jo je naročil časnik SonntagsBlick, je sodelovalo 500 Švicarjev starih med 14 in 59 let, z vseh koncev države. Rezultati kažejo, da se je za prepoved nošenja burk na javnih mestih izreklo 57,6 odstotka vprašanih, 26,5 odstotka jih je bilo proti, ostali pa se niso želeli opredeliti..

Lokalni svet severnega kantona Aargau, je sicer na začetku tega meseca namreč z veliko večino sprejel pobudo za prizadevanja za prepoved nošenja burk na javnih mestih. Glavne zagovornice so sredinske in desnousmerjene stranke, ki menijo, da je burka "simbol moške prevlade nad ženskami".

Zvezni svet, ki predstavlja izvršno vejo oblasti v Švici, se je na začetku tega leta izrekel proti prepovedi burke s pojasnilom, da le peščica žensk v državi nosi takšno oblačilo.

Burke z burkami
V Evropi se je v zadnjem času ponovno razplamtela razprava o burkah, ko je spodnji dom belgijskega parlamenta konec aprila izglasoval prepoved javnega nošenja burk. Prepoved bo začela veljati, ko jo bo potrdil tudi belgijski senat, s tem pa bo Belgija postala prva evropska država, kjer se muslimanke ne bodo več smele v javnosti zakrivati.

Belgijcem so sledili Francozi, saj je francoski parlament na začetku tega meseca sprejel resolucijo, ki nošenje takšnih oblačil obsoja kot napad na vrednote v državi. Resolucija je neobvezujoča, a utira pot novi zakonodaji, po kateri bi bile burke in nikabe na javnih mestih prepovedane tudi v Franciji.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.