Svet
5896 ogledov

Tudi to je posledica vročinskega vala

Hrvaško morje
Visoke temperature jemljejo življenje.

Zaradi vročinskega vala, ki je zajel severno Kalifornijo, se dagnje na tem območju dobesedno kuhajo do smrti, poroča CNN. Biologi česa takšnega ne pomnijo.

Biologinja Jackie Sones iz naravnega parka Bodega Marine Reserve je prva opazila množičen pojav mrtvih dagnje. "Od daleč se je zdelo, da gre za nekaj sto primerov, ko pa sem se približala, sem opazila, da gre za veliko večje razsežnosti." Doslej so našteli na desetine tisoč primerov mrtvih dagnje vzdolž obale severne Kalifornije. Imele so odprte školjke; če so dagnje žive in zdrave, so njihove školjke zaprte.

Kalifornijo je junija zajel rekordni vročinski val, živo srebro se je povzpelo tudi do 38 stopinj Celzija. Visoke temperature morja povzročijo, da se dagnje skoraj dobesedno skuhajo v školjkah, poleg tega pa vročina omogoča tudi širjenje bakterije Vibrio vulustomust, ki se hranijo z mesom, prebivajo pa v ameriških vodah, piše Insider.

Vreme: Resen poziv Arsa - Vročina Rekordi in žrtve Svet V vročini 17-letnik storil to napako, zaradi katere je umrl

Dagnje | Avtor: Profimedia Profimedia

Slednje lahko povzročijo tudi infekcije pri ljudeh, v primeru zapletov ali nepravočasnega zdravljenja lahko povzročijo nujne amputacije določenih okončin ali celo smrt. Ljudje se lahko okužijo v morju, če plavajo z odprto rano, četudi je ta majhna, ali pa če pojedo surove školjke iz takšnega morja.

Asfalt in vročina kolesnice poskodbe Avto Asfalt se zaradi vročine topi, znižali najvišjo dovoljeno hitrost vročina Zdravje NIJZ svetuje, kako poslušati svoj center za termoregulacijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.