Svet
17 ogledov

Tudi Unicredit kršil sankcije proti Iranu?

Unicredit banka Žurnal24 main
Italijanska bančna skupina Unicredit je potrdila, da z ameriškimi oblastmi sodeluje v preiskavi domnevnega kršenja državnih sankcij, poroča britanski časnik The Financial Times. Šlo naj bi za sankcije, ki so jih ZDA uvedle proti Iranu, česar pa v banki niso potrdili.

Preiskava se sicer osredotoča na nemško podružnico Unicredita, Hypovereinsbank, ki jo je italijanska skupina kupila leta 2005. V tem primeru Unicredit sodeluje z newyorškim tožilstvom in pravosodnim ministrstvom. V banki so potrdili, da sodelujejo v preiskavi, ne pa tudi, da se ta nanaša na domnevno nezakonite transakcije z Iranom.

Prejšnji mesec je ameriški senat sprejel poročilo, ki razkriva, kako je britanska banka HSBC pomagala Iranu pri pranju denarja, prav tako pa je delala za sankcionirane režime Burme in Severne Koreje ter za mehiške mamilarske kartele.

Sredi meseca je nato britanska banka Standard Chartered, ki je bila v ZDA prav tako obtožena nezakonitih transakcij z Iranom, privolila v poravnavo v višini 340 milijonov dolarjev. Obenem bo banka omogočila strožji nadzor nad poslovanjem njene newyorške podružnice.

Ameriške oblasti naj bi preiskovale še britansko Royal Bank of Scotland in nemško Deutsche Bank.

V zadnjem desetletju so ZDA in njihovi zavezniki med drugim sprožili sankcije zoper iranske banke, institucije in posameznike, s čimer so želeli ustaviti iranski jedrski program.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.