Svet
6 ogledov

Tudi uporniki delali vojne zločine

Gadafijeve sile neusmiljeno bombardirajo mesta, ki so v rokah upornikov. (Foto: Žurnal24 main
Organizacija Amnesty International (AI) je v danes objavljenem poročilu libijske upornike obtožila vojnih zločinov. Libijski nacionalni prehodni svet poziva, naj prekine povračilne napade in aretacije, katerih tarča so domnevni pripadniki nekdanjega režima.

Amnesty International sicer v poročilu govori predvsem o zločinih, ki so jih zagrešili privrženci nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, vendar pa opozarja tudi na hude zlorabe človekovih pravic, za katere so odgovorni uporniki.

Kot piše v poročilu, je bilo od začetka februarja, ko se je v Libiji začel upor proti Gadafijevemu režimu, na vzhodu države ubitih več deset ljudi, osumljenih, da so nekdanji agenti varnostnih služb, Gadafijevi privrženci ali plačanci.

Prehodne oblasti podcenjujejo težo zločinov

V prvih dneh upora so skupine protestnikov ubile več ujetih vojakov in domnevnih plačancev. "Nekatere so pretepli do smrti, najmanj tri so obesili, več pa so jih, potem ko so jih ujeli ali so se sami predali, ustrelili," piše v poročilu.

Kot še poudarjajo v Amnesty International, je libijski prehodni nacionalni svet pred težko nalogo, da pazi na skupine, ki so zagrešile kršitve človekovih pravic, vključno z vojnimi zločini. Dodajajo, da predstavniki prehodnih oblasti sicer priznavajo zločine, vendar pogosto podcenjujejo njihov obseg in resnost ter jih celo označujejo za "razumljive" odzive na zločine Gadafijevih sil.

Amnesty International poziva k preiskavi vseh zločinov in kaznovanju odgovornih zanje, saj bo v nasprotnem primeru dano sporočilo, da so kršitve človekovih pravic v Libiji sprejemljive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.