Svet
69 ogledov

Tudi v Avstriji prepoved kajenja v lokalih

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vsem državam priporoča višji davek na tobak. V Avstriji pa od maja leta 2018 prepoved kajenja v vseh lokalih in restavracijah.

Avstrija je včeraj sprejela zakon, ki od maja leta 2018 prepoveduje kajenje v lokalih in restavracijah. V eni zadnjih "oaz" kadilcev v Evropi je trenutno še dovoljeno kaditi pri kosilu ali pijači, če imajo posebne sobe za kadilce. Sprejetju zakona so nasprotovale tri opozicijske stranke (FPÖ, Team Stronah in NEOS), ki menijo, da krati pravico avstrijskih državljanov. "Ne moremo vsega prepovedat, kar ogroža zdravje," je bilo stališče opozicije.

Nov zakon pa prepoveduje kajenje tudi na gasilskih veselicah, kjer točijo pijače. "To je zgodovinski uspeh za povečanje zdravja Avstrijcev," je za ORF povedal poslanec SPÖ Erwin Spindelberger. Le devet držav EU imajo še izjeme pri prepovedi kajenja, med njimi Nemčija, Švedska in Italija.

Vsako leto umre zaradi kajenje okoli 3.600 Slovencev

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v preteklih dneh izdala poročilo, v katerim med drugim poziva države naj cigarete višje obdavčijo in poskrbijo za stroge protikadilske zakone. Ugotavljajo, da lahko višji davki in s tem višje cene, uspešno ljudi odvrnejo od kajenja. WHO priporoča davčno obremenitev v višini 75 odstotkov.

V Sloveniji je kajenje še vedno vodilni preprečljivi vzrok smrti. Ministrstvo za zdravje kajenju pripisuje 19 odstotkov smrti pri Slovencih starejših od 30 let. Tako vsako leto umre 3.600 zaradi posledic kajenja oz. pasivnega kajenja. V Sloveniji kadi približno četrtina prebivalstva, ki je starejša od petnajst let.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:53 09.julij 2015.

    "maja leta 2018 prepoved kajenja v vseh lokalih in restavracijah."Šele?? uf imajo pa res močan kadilski lobi.