Svet
42 ogledov

Tudi zrak ni več zastonj

Kitajska restavracija Profimedias
Čisti zrak je na Kitajskem, ki se sooča z gostim smogom, dobil svojo ceno.

V kitajski restavraciji v mestu Zhangjiagang na vzhodu države so se odločili, da bodo gostom zaračunavali čisti zrak. Lastnik lokala se je zaradi slabega zraka v mestu odločil, da bo nabavil aparat za čiščenje zraka in gostom zaračunal znesek v vrednosti enega kitajskega juana (0,14 evrov).

En juan na osebo

Gostje restavracije so za dodatno uslugo izvedeli po tem, ko so jim zaposleni v restavraciji zaračunali že naročeno hrano. Na računu je po poročanju South China Morning Posta pisalo, da se dihanje čistega zraka plačuje po en juan na osebo. 

A mestne oblasti s tem niso bile zadovoljne. Po pritožbah so lastniku restavracije naložile, naj zaračunavanje dodatnega stroška ukine, saj ni v skladu z zakonom. Pojasnili so, da filtriranje zraka v restavraciji ni odločitev gostov, ampak restavracije, zato zaračunavanje ni možno. 

Zgodba je zaokrožila na socialnem omrežju, kjer je večina uporabnikov komentirala, da bi z veseljem plačala en juan, da bi le zrak bil čistejši. 

Rdeči alarm

Zaradi največjega onesnaženja zraka v zgodovini kitajske prestolnice, so v Pekingu pretekli teden razglasili teden najvišjo stopnjo nevarnosti oz. "rdeči alarm".

Komentarjev 1
  • h3o 20:34 15.december 2015.

    naši politiki že razmišljajo nekaj podobnega, namreč, uvedli bi davek na človeško temperaturo, ki ogreva ozračje in dviguje temperaturo planeta....