Svet
100 ogledov

Tujcem za kapučino zaračunal pet evrov

Kavica Facebook
V lokalu Roxy v Rovinju so zaračunali 72 kun (9,50 evra) za dva kapučina turistoma, ki sta potem račun za nenavadno drago kavo objavila na spletu. Sledil je plaz komentarjev, v katerih večina meni, da račun ne govori v prid rovinjskemu turizmu. Lastnik lokala je pojasnil, da "vsi vedo", da ima ločena cenika za hrvaške in tuje goste.

Hrvaške inšpekcije pravijo, da imajo lastniki lokalov pravico določiti cene po svoji volji, tudi tisoč kun (131 evrov) ali več za eno kavo, če so to zapisali v ceniku. Ker je lastnik Roxyja kapučino zaračunal po ceniku, ki je na voljo na mizah na terasi lokala, v njegovem ravnanju ne vidijo nič spornega.

Omenili so tudi, da v nekaterih lokalih dopoldne veljajo drugačne cene pijač kot popoldne ali v nočnih urah. Dejstva, da imajo v Roxyju ločena cenika za hrvaške in tuje goste, inšpektorji niso obravnavali.

Po objavi prispevkov v različnih časnikih, tudi nemških, se je oglasil tudi lastnik Roxyja Damir Humar, ki je potrdil, da gostom iz tujine zaračunava več.

Gostinec: Nisem edini z dvojnimi cenami!

Za časnik Glas Istre je pojasnil, da se je za to odločil, potem ko so mestne oblasti njegovo dosedanjo teraso ob rovinjski obali brez opozorila oddale drugem gostincu, njemu pa dodelile novo teraso, do katere morajo natakarji iz lokala hoditi 130 metrov, tudi čez cesto. Za 34 kvadratnih metrov terase plačuje 40.000 kun (5.263 evrov) letnega nadomestila mestu Rovinj.

Novinarjem pa je svetoval, naj preverijo tudi cene v drugih rovinjskih lokalih, da bi se prepričali, da ni edini, ki ima visoke cene.

Časnik ocenjuje, da gre za poslovno etiko, ki bi lahko ogrozila turistično podobo mesta, kjer si želijo zadovoljne goste, ki bi se radi vračali v Rovinj. Ob tem svetuje turistom, naj se pozanimajo o cenah, da ne bi na "rovinjski rivi" plačali kavo kot "žafran".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • malonaokoli 08:20 08.april 2016.

    škoda da se ne tudi z čistočo, prijaznostjo in slovenskim jezikom....

  • malonaokoli 08:18 08.april 2016.

    tudi Hrvatje se želijo približati Švicarjem ! s ceno.

  • mrki 08:38 07.april 2016.

    kar še hodte "u ljepu njoihovu" !!