Svet
0 ogledov

Tuje kriminalce bodo lovili sami

Ker se prebivalci majhne vasice na meji med Avstrijo in Madžarsko zaradi skorajšnjega padca meje ne počutijo več varne, so najeli varnostnike, ki bodo prežali na nezaželene obiskovalce.

Stroške za varnostnike bo kril občinski proračun. © BOBO

 
Zasebni varnostniki bodo po padcu schengenske meje 21. decembra patruljirali na nočnih ulicah vasice z imenom Deutschkreuz v bližini avstrijsko-madžarske meje. Varnostniki bodo v službi od 22. ure zjutraj do 4. zjutraj, še posebno konec tedna, je župan Deutschkreuza Manfred Koelly povedal na tiskovni konferenci. Župan je še dodal, da so to naredili na željo domačinov, ki se po padcu meje naj ne bi več počutili varno. 

Kljub zagotovilom avstrijske vlade, da je strah odveč, se Avstrijci bojijo porasta kriminala po odprtju schengenskega območja za nove članice, saj to pomeni konec mejnih pregledov na mejah s Slovenijo, Madžarsko, Slovaško in Češko. Avstrijska zvezna vlada zagovarja podporo širitvi, avstrijski lokalni politiki pa tega ne odobravajo in glasno zahtevajo povečano prisotnost policije na mejnih območjih.

Raziskava javnega mnenja avstrijske televizije ORF je pokazala, da je večina Avstrijcev proti schengenski širitvi, ki bo v to območje 21. decembra vpeljala devet novih članic, in s tem schengensko mejo razširila od Portugalske do ukrajinske meje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.