Svet
12 ogledov

"Tukaj je kot v vojni"

Požar v okolici Knina
1/8
Hrvoje Jelavić/Pixsell
V bližini Knina je izbruhnil požar in zajel tudi prostore nekdanje vojašnice. Slišijo se že eksplozije, ljudi so evakuirali. Gašenje onemogočeno, čakajo, da ponehajo eksplozije.

"Grozno je slišati eksplozije, bojim se, da bodo popokala okna. Zdi se, kot da je vojno stanje. Ne vem, kako bom preživela noč in koliko časa bo to še trajalo. Vse to me spominja na 90. leta," je za portal 24sata dejala Anđa Anić-Božić iz Vrpolja.

V okolici Knina vlada obsedeno stanje. Po poročanju medijev je okoli 17.15 izbruhnil večji požar, ki je zajel tudi poslopje nekdanje vojašnice. Po prvih informacijah ni bil poškodovan nihče, vendar pa se slišijo eksplozije streliva in min, dvigata se ogenj in dim, ki se ga vidi tudi nekaj deset kilometrov naokoli. Okruški granat so poškodovali številne hiše in razbili stekla.

Evakuirali so prebivalce, ki živijo v oddaljenosti petih kilometrov od požara. Na varno so jih vozili kar z avtobusi, evakuirali so okoli 150 oseb, okoli 100 jih bo noč preživelo pri sorodnikih. Evakuirance bodo namestili v vojašnico Generala Andrije Matijaša Pauka.

Prenevarno za gašenje

Za promet so zaprli tamkajšnjo državno cesto, prekinjen je tudi železniški promet. Gasilci zaradi eksplozij ne morejo gasiti, tudi z letali ne bodo gasili, vse dokler eksplozije ne prenehajo.

Prebivalce so pozvali, naj kljub dimu odprejo okna in s tem preprečijo, da bi stekla popokala.

"Vsi bežijo"

Učence, ki živijo v okolici Knina, vendar bi morali na poti domov čez nevarno območje, so namestili v zgradbo Rdečega križa.

"V mestu je vse napeto, vsi bežijo čim dlje. Strah nas je, da ne pride do tragedije. Večina odhaja v smeri Splita," pa je za omenjeni portala dejala bralka.

V pričakovanju velike eksplozije

Predvidevajo, da bo prišlo do vsaj ene velike eksplozije. V vojašnici naj bi bile namreč shranjene tudi letalske bombe in neznana količina goriva, kar pa je predstavnik hrvaškega ministrstva za obrambo zanikal.

Komentarjev 6
  • allstarr111 06:22 14.september 2011.

    Sam so pa tud čudni, sej vojna se je končala nekje 15 let nazaj, pa še niso spucal zapuščene vojašnice. Da gre za zapuščeno sklepam po tem da nihče točno ne ve kake bombe so tam.

  • leelee 05:44 14.september 2011.

    ima Boga...

  • gec 22:45 13.september 2011.

    SOČUTJE VSEM PREBIVALCEM,KDORKOLI ŽE ,DA SO.VSI LJUDJE NAJ ŽIVIJO V MIRU IN BREZ VOJN,TER DRUGIH NESREČ,KI JIH JE NA ŽALOST VEDNO VEČ IN VEČ.