Svet
11 ogledov

"Tuđman in Milošević v neposredni komunikaciji"

Stipe Mesić (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić je v Moskvi ob predstavitvi svoje knjige Kako je razpadla Jugoslavija poudaril, da sta imela nekdanja voditelja Hrvaške in Srbije, Franjo Tuđman in Slobodan Milošević, ves čas vojne neposredno telefonsko povezavo.

"Ste kdaj slišali, da bi Slobodan Milošević slabo govoril o Franju Tuđmanu in obratno? Še leta 1991 je bila vzpostavljena neposredna telefonska povezava med njima. V Zagrebu so jo vzpostavili strokovnjaki iz Srbije," Večernji list povzema Mesićevo izjavo.

Mesić je ob predstavitvi ruskega prevoda knjige v prostorih ruske gospodarske zbornice v Moskvi še povedal, da je bila ob njegovi zmagi na predsedniških volitvah leta 2000 predsedniška telefonska povezava z Beogradom še dejavna in da je želel tudi sam poklicati Miloševića, a ni imel gesla.

"Tako je med vojno. Tisti, ki načrtujejo vojno, sodelujejo, tisti, ki o tem nič ne vedo, pa umirajo," je še izjavil Tuđmanov naslednik na položaju predsednika Hrvaške. Miloševića je označil za najbolj odgovornega za izbruh vojne, ki po njegovi oceni ni bila ne etnična ne verska, temveč se je vodila zaradi ozemlja.

"V novejši zgodovini Evrope so bile vse vojne takšne, agresijo pa so predstavljali kot zaščito svojih nacionalnih manjšin v drugi državi. Tako je Slobodan Milošević svojo velikosrbsko politiko opravičil kot zaščito Srbov na Hrvaškem in v BiH," je dejal Mesić.

Dodal je, da je tudi prvi hrvaški predsednik Tuđman menil, da mora zaščititi interese hrvaškega naroda v BiH. Poudaril je, da noben narod ne more biti kolektivno odgovoren za vojno.

"Sicer pa se po vseh teh spopadih in stotinah tisočih umrlih meje niso spremenile niti za milimeter. Ali je potreben boljši dokaz, da se vojna ne splača," se je vprašal Mesić. Po njegovem mnenju bi se vojni morda lahko izognili, čeprav je bil razpad takratne skupne države neizbežen.Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.