Svet
9 ogledov

"Tuđman je vedel za zločine"

Stipe Mesić (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je dejal, da je hrvaški državni vrh vedel za vojne zločine, ki jih je zakrivila hrvaška stran.

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je za reški Novi list dejal, da ni dvoma, da je politični vrh vedel za vojne zločine hrvaške strani.

Mesić je bil po lastnih navedbah navzoč pri pogovoru, ko je eden od nekdanjih ministrov, ki je glasen tudi danes, obvestil njegovega predhodnika Franja Tuđmana, da v Zahodni Slavoniji požigajo srbske vasi v treh izmenah. "Dobesedno tako: požigajo jih v treh izmenah," je Mesić poudaril v pismu javnosti, ki ga bodo v reškem časniku v celoti objavili v soboto.

Ni dajal dokumentov
Mesić je hkrati še zanikal, da je on ali kdo iz njegovega urada haaškemu mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije izročil dokumente in tako pomagal tožilstvu v sojenju proti generalom Gotovini, Markaču in Čermaku. "Nikoli ne jaz niti moj urad nisva neposredno izročila katerega od Tuđmanovih transkriptov haaškemu sodišču," je dejal.

Po Mesićevih besedah naj bi haaškemu sodišču zaupne dokumente dejansko pošiljal vladni urad za sodelovanje s tem sodiščem. Premierka Jadranka Kosor bo zaradi teh navedb zahtevala obsežno preiskavo delovanja urada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.