Svet
5 ogledov

Turčija ne more več pomagati sirskim beguncem

Begunsko taborišče v Turčiji Reuters
Turčija ne more več pomagati več kot sto tisoč sirskim beguncem. Združenim narodom zato predlaga, naj beguncem pomagajo že na sirskem ozemlju.

"Če se bo število beguncev povečalo na sto tisoč, jim ne bomo mogli več pomagati v Turčiji. Morali jim bomo pomagati na sirskem ozemlju pod nadzorom ZN," je za turški časnik Hurriyet dejal turški zunanji minister Ahmet Davutoglu.

Po njegovih besedah bi morali ZN že v Siriji vzpostaviti begunska taborišča, kjer bi nastanili ljudi, ki bežijo z območij spopadov. Samo v zadnjih tednih je namreč v Turčijo pribežalo več kot 70 tisoč ljudi, predvsem z območja Alepa, kjer potekajo hudi boji med Al Asadovimi privrženci in uporniki.

Rešitve ni na vidiku

Davutoglu je še izrazil upanje, da bo Varnostni svet ZN 30. avgusta na seji, ki je namenjena obravnavi humanitarnega položaja v Siriji in sosednjih državah, sprejel kakšno rešitev. Pri tem je napovedal, da se bo tudi sam udeležil tega srečanja, ki bo potekalo na ministrski ravni.

Rusija in Kitajska za zdaj še nista potrdili udeležbe na tem srečanju. Obe državi sta sicer že trikrat z vetom preprečili sprejem ostrejših sankcij proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada v VS ZN.

Spopadom ni videti konca ...

V državi, ki so jo tuji opazovalci zapustili konec tedna, se nasilje medtem nadaljuje. Najhuje je v provinci Dara, sicer središču revolucije, kjer je bilo ubitih 15 ljudi, med njimi tudi otroci.

O spopadih poročajo še iz Damaska in Alepa, kjer je umrlo še okoli 30 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.