Svet
11 ogledov

Turčija: obsežen napad na kurdske skrajneže

Kurdi uporniki Turcija napad Irak AFP Žurnal24 main
Turška vojaška letala so napadla kurdske skrajneže na severu Iraka nekaj ur zatem, ko so uporniki v napadih ubili turške vojake na jugovzhodu države.

Vojska je tako napadala cilje Kurdske delavske stranke (PKK) v regijah Kandil in Zap na severu Iraka, kjer so uporniki tudi nastanjeni, poroča turška nacionalna televizija NTV. Tokratna ofenziva je odgovor na napade na konvoj turških vojakov v provinci Hakkari, v katerih je umrlo sedem vojakov, 11 pa jih je bilo ranjenih.

Čeprav PKK še ni prevzela odgovornosti za napade, pa so oblasti prepričane, da za njimi stojijo uporniki. "Živijo v sanjah. S terorizmom ne bodo od Turčije dobili nič. Proti njim se bomo bojevali z zakoni in demokracijo. Vsak bo videl, kako bomo to naredili," je dejal turški obrambni minister Ismet Yilmaz.

Turški mediji so v zadnjih tednih večkrat pisali, da turški premier Tayyip Erdogan načrtuje nove napade na kurdske upornike na jugovzhodu Turčije po muslimanskem svetem mesecu ramadan. Največji napad upornikov se je po februarju, ko so ti končali premierje, zgodil julija. Takrat je umrlo 13 vojakov. Od leta 1984 pa je v napadih upornikov umrlo že več kot 40 tisoč ljudi.

Prejšnji mesec je vodja PKK Abdullah Ocalan, ki je sicer v zaporu, prek odvetnikov sporočil, da se strinja z turškimi oblastmi, da sklenejo premirje in končajo medsebojne boje. Predlog je nastal le mesec dni po zmagi Erdoganove stranke na parlamentarnih volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.