Svet
9 ogledov

Turčija pridržala 30 agentov Islamske države

Turška policija EPA
Velika protiteroristična akcija v Turčiji; tamkajšnja policija je pred nedeljskimi volitvami pospešila operacije proti džihadistom. Islamska država medtem šokirala z novimi brutalnimi usmrtitvami.

V mestu Konya v osrednjem delu Turčije so zgodaj zjutraj v večji protiteroristični akciji priprli 30 ljudi, za katere policija sumi, da so pripadniki Islamske države. Serija preiskav policije se je začela že včeraj, ko so med drugim izvedli tudi napad na deset hiš v mestu Diyarbakir, pri čemer so ubili sedem domnevnih ekstremistov, 12 so jih priprli. V akciji sta bila ubita tudi dva turška policista.

V državi vse bolj narašča napetost po atentatu, ko so v središču Ankare 10. oktobra na prokurdskem zborovanju ubili 102 osebi. Oblasti menijo, da za atentatom, najbolj smrtonosnim v zgodovini Turčije, stoji ravno Islamska država.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek pozval k nadaljevanju operacij proti vsem teroristom, vključno s člani IS in prepovedane Kurdske delavske stranke.

Nove brutalnosti

S strani Islamske države medtem prihajajo nove podrobnosti njihovih usmrtitev; potem ko je včeraj na spletu zaokrižila zgodba mladega, 19-letnega Sirca, ki so ga povozili s tankom, danes agencija SFP poroča o usmrtitvi treh ljudi, ki so jih privezali na stebre v antičnem mestu Palmira v središču Sirije. Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice so ppoleg stebrov namestili še eksploziv in nato talce skupaj s stebri pognali v zrak.

To ni prvi primer uničevanja dediščine s strani Islamske države; potem ko so iz Palmire pregnali vojsko predsednika Bašarja al Asada, so uničili že dobršen del antičnega mesta, ki ga je UNESCO umestil na seznam svetovne kulturne dediščine. Do začetka vojne v Siriji je mesto obiskalo okrog 150 tisoč ljudi na leto.

Palmira, Sirija | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:59 27.oktober 2015.

    Ma ja..to je vse sam šov zarad volitev. Oni se borijo proti Kurdom, proti Islamski državi pa samo ko so pred televizijo.