Svet
22 ogledov

Turčija se maščuje Nizozemski

Ograja pred nizozemsko ambasado v Ankari Profimedias
Turčija je zamrznila odnose na najvišji ravni, med drugim ne dovoli, da bi nizozemski predstavniki uporabili njihov zračni prostor. Zaplet se je zgodil, potem ko so Nizozemci izgnali turško ministrico za družino.

Turčija je zamrznila odnose na visoki ravni z Nizozemsko in zaprla svoj zračni prostor za vse nizozemske diplomate, je danes po seji vlade sporočil namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus.

"Dokler Nizozemska ne bo popravila škode, ki jo je povzročila, so zamrznjeni odnosi na najvišji ravni in načrtovana srečanja na ministrski ravni," je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Dodal je, da ne bodo dovolili nizozemskemu veleposlaniku, da se vrne v Ankaro, dokler Nizozemska ne bo izpolnila turških zahtev. Nizozemski veleposlanik Kees Cornelis van Rij sicer trenutno ni v Turčiji, na veleposlaništvu pa ga nadomešča odpravnik poslov.

Zob za zob

Zborovanje v Rotterdamu | Avtor: Profimedias Profimedias
"Delamo to, kar so naredili nam. Ne dovolimo, da bi letala, na katerih so nizozemski diplomati ali odposlanci, pristala v Turčiji ali uporabljala naš zračni prostor," je dodal. "Tisti, ki so ustvarili krizo, so odgovorni za to, da jo odpravijo," je pristavil.

Poslancem bodo tudi svetovali, naj izstopijo iz nizozemsko-turških skupin prijateljstva.

Dodal je, da Turčija pričakuje upravno in pravno preiskavo glede dogodkov v zadnjih dneh, vključno s policijskim posredovanjem na konjih in s psi proti protestnikom v soboto pred turškim konzulatom v Rotterdamu.

Nizozemci izgnali turško ministrico

Diplomatski spor je izbruhnil potem, ko so nizozemske oblasti v soboto preprečile pristanek letala s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem in izgnale turško ministrico za družino in socialne zadeve Fatmo Kaya. Oba sta se želela udeležiti zborovanja v podporo turškemu aprilskemu referendumu o ustavnih spremembah na turškem konzulatu v Rotterdamu. Predstavniki turških oblasti so zato Nizozemsko primerjali z nacisti in fašisti.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes Nizozemski zagrozil z diplomatskimi sankcijami in da se bo obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice, ker v soboto ni dovolila turškima ministroma sodelovanja na zborovanjih pred turškim referendumom.

Odnosi med državama na najnižji točki v zadnjih štirih stoletjih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 16:29 14.marec 2017.

    Upam da Nizozemci sestrelijo vso Turško aviacijo.

  • mrki 14:04 14.marec 2017.

    ni blema - Turkiš floti se prepove fjakanje čez nizoremsko nebo - pa da vidimo komu cipele a komu opanci.

  • wolf.ata 11:26 14.marec 2017.

    vse migrante-begunce nazaj proti domu,vse Turške delavce po Eu nadomestiti z ostalimi nemuslimanskimi delavci,ker se sedaj vidi,kako tudi Turčija s pomočjo ostalih muslimanov-migranti in begunci širi svoj vpliv po Europi in to je mogoče že od začetka Erdogan-ov načrt muslimacije ...prikaži več Europe,ja,Europa odpri oči,imajo sedaj,(Turčija) veliko podporo po vsej Europi s temi musliči