Svet
13 ogledov

Turčija: uspešno presadili maternico

nosečnica srajca Shutterstock
Derya Sert je prva ženska na svetu, ki so ji uspešno presadili maternico iz mrtve darovalke organov. Primer drugim ženskam, ki ne morejo roditi otrok, vliva novo upanje.

Zdravniki iz univerzitetne bolnišnice Akdeniz v turški provinci Antalya so maternico 21-letni Sertovi uspešno presadil devetega avgusta letos. Derya Sert se je namreč rodila brez reproduktivnih organov. Na svetu pa se s tako napako rodi ena na 5000 žensk, poroča Al Arabiya.

"Sreča, navdušenje, vsi občutki so zmešani," je dejala Sertova, sicer gospodinja in soproga avtomehanika. Pred operacijo je v bolnišnici preživela okoli šest mesecev. "Če bo Bog dovolil, bova lahko v rokah držala najinega otroka," je še ob manjših bolečinah po operaciji dejala v svoji bolniški sobi.

"Čakali smo ta dan"

"Nikoli se nisem bala operacije, nikoli se nisem ukvarjala z bolečino ali trpljenjem, ki ga bom morala preživljati." še pravi. "Maternica je postala del mojih organov ... Čakali smo, da pride ta dan," razlaga Sertova in dodaja, da ji je bila njena družina v veliko pomoč - tudi pri iskanju rešitve za njen zdravstveni problem.

Druga, a prva uspešna operacija

Gre sicer že za drugo transplantacijo maternice na svetu. Prva se je zgodila leta 2000 v Savdski Arabiji, kjer so ženski presadili organ s strani žive darovalke organov. A po 99 dneh so morali maternico iz telesa odstraniti zaradi močne krvavitve.

"Pomanjkljivost je bila ta, da so organ dobili od žive darovalke," je dejal mikrokirurg Omer Ozkan, ki je z drugimi kirurgi iz bolnišnice Akdeniz sodeloval pri zahtevni operaciji. Kirurg Munire Erman Akar je prepričan, da so s to operacijo uspeli izogniti nevarnostim iz prve operacije, ko je telo maternico zaradi slabega pretoka krvi zavrnil.

Prav tako je bil v tem času velik napredek narejen tudi na področju zdravil za okrepitev imunskega sistema. A kljub temu so še vedno precej previdni pri trditvi, da je operacija uspela.

"Uspeh bo, ko se bo rodil otrok"

"Kirurški poseg je bil uspeh .. (Ampak) uspeh bo šele takrat, ko bo lahko rodila otroka," je dejal Ozkan. "Za sedaj smo zelo veseli, da organ dela," brez zavrnitve s strani telesa, je dodal. Sertova je tako že dobila prvo menstruacijo, kar po besedah zdravnika pomeni, da maternica deluje.

21-letnica bo sicer morala počakati še vsaj pol leta, preden bo lahko šla na poseben test, ki bo dal odgovor na vprašanje, ali lahko zanosi. Sedaj bi bilo to lahko zelo tvegano, saj bi za sedaj še prevelike doze zdravil lahko poškodovale plod.

Tokratna operacija pomeni veliko upanje za vse tiste ženske na svetu, ki se rodijo bred maternice. Zdravniki sicer opozarjajo, da ženske lahko živijo brez nje. A v tem primeru je edina rešitev za zanositev transplantacija.

Komentarjev 1
  • Marjan Valič 21:23 01.oktober 2011.

    medicina.napreduje.še.marsi.kaj.bodo.iznajdli.u.zdraustvu