Svet
10 ogledov

Turčija voli parlament

Recep Tayyip Erdogan je na dobri poti do tretjega mandata. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Turčiji volijo parlament. Volilo bo 50 milijonov volilnih upravičencev. Večino naj bi osvojila Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) premiera Recepa Tayyipa Erdogana. To bo zanje že tretji mandat.

O zmagovalcu praktično ni dvoma, vprašanje je le, koliko glasov bo osvojila Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) premiera Recepa Tayyipa Erdogana oziroma ali bo dobila zadostno večino za spremembo ustave.

Po javnomnenjskih raziskavah bi lahko islamistična AKP, za katero bi to bila že tretja zapovrstna zmaga, dobila okoli polovico glasov. Glavna opozicijska stranka, sekularna Republikanska ljudska stranka (CHP) Kemala Kilicdarogluja, pa računa na okoli 30 odstotkov glasov.

V parlament naj bi se prebilo tudi okrog 30 neodvisnih poslancev, ki jih podpira glavna kurdska stranka, Stranka za mir in demokracijo (BDP). Ta prav zaradi zanjo nedosegljivega volilnega praga kandidira z neodvisnimi kandidati, ki so neposredno izvoljeni v parlament.

Obeta se sprememba ustave
V turškem parlamentu je 550 poslancev, vladajoča AKP pa si prizadeva dobiti vsaj 330 sedežev, kar bi ji omogočilo, da sama začne postopek za spremembo ustave, o kateri bi nato na referendumu odločali volivci.

Dvotretjinska večina 367 sedežev, ki se glede na javnomnenjske raziskave sicer ne zdi verjetna, pa bi AKP omogočila, da ustavne spremembe, ki naj bi šle v smeri večje liberalizacije države, izvede celo brez referenduma.

Kljub Erdoganovim obljubam o liberalizaciji turške družbe pa mnogi ocenjujejo, da bi bilo za Turčijo nevarno, če bi AKP dobila preveč glasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.