Svet
14 ogledov

Turčija za vojno

Predsednik turške vlade Recep Tayyip Erdogan je izjavil, da bi njegova država podprla prepoved letenja nad Sirijo, če bi jo uvedli pod vodstvom ZDA.

"Režim je brez dvoma uporabil kemično orožje. Naše varnostne službe so odkrile, da so izstrelili najmanj 200 raket,“ je izjavil turški premier Recep Tayyip Erdogan in dodal, da se v turški bolnišnicah zdravi več pacientov z ranami, ki ji je povzročilo kemično orožje. Sirski predsednik Bašar al Asad je po njegovih besedah „že pred časom prekoračil rdečo črto“, ki jo je potegnil ameriški predsednik Barack Obama. Dokaze o tem bo Erdogan predložil Varnostnemu svetu ZN.

Premier je poleg tega izpostavil, da bi Turčija takoj poprla ameriško prepoved letov nad Sirijo in tudi prihod ameriških vojakov. Takšna prepoved bi sirskim vojaškim letalom onemogočila napade na nasprotnikove cilje in pomenila vojno napoved, saj bi kršitvi prepovedi letov sledilo vojaško posredovanje.

Kot pravijo poznavalci, do ameriškega posredovanja v Siriji, kjer že skoraj dve leti divja vojna, ne bo prišlo tako hitro. Zagotovo pa Erdogan s temi besedami na ZDA izvaja pritisk.

 
Komentarjev 1
  • Merkava4 16:54 10.maj 2013.

    Ritke: če se vam tolk mudi v vojno - napadite!! Ameri potrebujejo soglasje VS, ki ga ne bodo nikol dobil...mi bi vam pomagal, sam bo treba najprej doma nardit red....:-)))))))