Svet
5 ogledov

Turčija zastrašuje

Turški vojaki na sirsko-turški meji Reuters
Turški parlament podprl zakon, ki dovoljuje vojaško posredovanje v Siriji. Bliskovito dogajanje po včerajšnjem topniškem napadu.

Včeraj je topniški napad s Sirije v Turčiji zahteval pet smrtnih žrtev, vsi so bili civilisti.

Zadnja odločitev v povezavi s tem incidentom je odločitev turškega parlamenta, da lahko vlada leto dni pošlje enote ali letala nad sirsko ozemlje, če se ji bo to zdelo potrebno. Namestnik turškega premiera Besir Atalay je po glasovanju dejal, da to ne pomeni napoved vojne Siriji. "Predlog zakona ne pomeni vojne ... Ima zastraševalne lastnosti," je dejal v izjavi za medije.

Sirija je sicer Moskvi zagotovila, da je šlo za "tragičen incident", ki se ne bo več ponovil. Turčija se je že včeraj nekaj ur po napadu odzvala s povračilnimi ukrepi, obstreljevanje tarč v Siriji pa se je nadaljevalo tudi danes.

Na nujnem sestanku so se sešli tudi ambasadorji Nata v Bruslju, in sicer v skladu s 4. členom severnoatlatske pogodbe, ki omogoča posvetovanje, kadar država članica čuti, da je njena suverenost ogrožena. Nato je po sestanku Sirijo pozval, naj takoj preneha z agresivnimi dejanji zoper Turčijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.