Svet
42 ogledov

Turčijo pozvali, naj ne uvede smrtne kazni

Turčija, državni udar EPA
Svetovni voditelji so danes obsodili poskus vojaškega udara v Turčiji. Ob tem so pozdravili odpor ljudstva proti pučistom in pozvali, naj nadaljnji postopki zoper organizatorje udara potekajo v skladu z demokracijo in spoštovanjem človekovih pravic. Nekatere države so sprejele tudi posebne ukrepe za varnost svojih državljanov.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je izrazil upanje, da bo demokracija iz tega dogodka izšla okrepljena. "Prebivalci Turčije so z zavezanostjo spoštovanju institucij pokazali zrelost in pogum. Ceno so plačali s številnimi žrtvami," je dejal Ayrault, po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Izrazil je tudi upanje, da se bo mir hitro vrnil. "Francija upa, da bo turška demokracija iz tega preizkusa izšla okrepljena in da bodo temeljne svoboščine v celoti spoštovane," je še poudaril.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pozdravil odločitev množic, ki so pogumno odšle na ulice in odigrale pomembno vlogo v odporu proti pučistom. "Pozdravljam močno podporo, ki so jo ljudstvo in vse politične stranke izkazale demokraciji in demokratično izvoljeni turški vladi," je zapisal na Twitterju.

Pozval je k miru in zadržanosti ter polnemu spoštovanju demokratičnih ustanov in ustave Turčije. Govoril je tudi s poveljnikom Nata za Evropo generalom Curtisom Scaparrottijem, ki mu je potrdil, da so vsi pripadniki in osebje Nata v Turčiji na varnem.

Držati se morajo pravil demokracije

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je izpostavila, da bi morala Turčija v dejanjih po poskusu udara pokazati zadržanost in spoštovanje človekovih pravic. "Vsi odgovorni se morajo držati pravil demokracije in vladavine prava ter morajo preprečiti kakršno koli nadaljnje prelivanje krvi," so izpostavili v Ovseju.

Generalni sekretar Ovseja Lamberto Zannier je ob tem poudaril, da je treba vladavino prava, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in svobodo medijev ohraniti tudi v težkih časih.

Na nujnost spoštovanja človekovih pravic so opozorili tudi v Amnesty International. Turčijo so pozvali, naj znova ne uvede smrtne kazni, ki bi po navedbah medijev lahko grozila vodjem udara. "Turčija se je združila, da ubrani svoje pravice pred hunto. Vrnitev k smrtni kazni in preostrim ukrepom bi pomenila izgubo zmage," je na Twitterju zapisal raziskovalec in član mednarodne nevladne organizacije Andrew Gardner.

Odpovedali lete

Odzvalo se je tudi rusko zunanje ministrstvo in posvarilo pred grožnjo, ki jo udar predstavlja za stabilnost v regiji. Oblasti in ljudstvo je pozvalo, naj nastale težave rešijo brez nasilja in ob spoštovanju ustavnega reda. Moskva je ob tem tudi potrdila svojo pripravljenost na konstruktivno sodelovanje z legalno izvoljenim turškim vodstvom z namenom spodbujanja dvostranskih odnosov. Pri tem so izpostavili predvsem boj proti terorizmu.

Države so se odzvale tudi z ukrepi za zaščito svojih državljanov. ZDA so zaradi negotove situacije odpovedale vse lete v Turčijo in prepovedale vse lete iz Turčije v ZDA. Ameriška zvezna agencija za letalstvo je odločitev sprejela, ko je ameriško veleposlaništvo v Ankari uslužbence ameriške vlade pozvalo, naj se zaradi poročil o streljanju izogibajo istanbulskemu letališču Atatürk.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pristojnim službam odredil, naj ruskim državljanom pomagajo pri vrnitvi s počitnic v Turčiji. Ruski letalski prevozniki trenutno namreč ne letijo v Turčijo, zato se Rusi z njimi ne morejo vrniti domov.

Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da Srbija ne more jamčiti za varnost svojih državljanov v Turčiji. Vse državljane je ob tem pozval, da do nadaljnjega ne potujejo tja.

Iran pa je zaustavil izvajanje turističnih aranžmajev v Turčiji, ki je kot njihova soseda med Iračani za dopustovanje sicer zelo priljubljena.

Komentarjev 2
  • maresem 12:02 17.julij 2016.

    EU voditelji so ene velike seronje, prodane duše, zrele za smetišče.

  • izRODEk 09:16 17.julij 2016.

    Psihopatski jebač koz Erdogan stoji za wannabe vojaškim udarom, to je jasno vsem. Kot tak bi moral takoj pred mednarodno sodišče za zločine zoper človečnost v Haagu. Samo kaj, ko tam sodijo samo eni strani, drugi pa ne.