Svet
15 ogledov

Turisti jim rešujemo krizo

Hrvaški premierki Jadranki Kosor in ministru za turizem Damirju Bajsu (skrajno d Žurnal24 main
Hrvaška si v letošnjem letu obeta okoli sedem milijard evrov prihodkov iz turizma. Negativni trend se je julija obrnil.

V krizi prizadeta Hrvaška si obeta rešilno injekcijo prek dohodkov iz turizma. Ti bi po pisanju WAZ.euobserverja hrvaški ekonomiji do konca leta po zdajšnjih napovedih pomagali kar s sedmimi milijardami evrov. Za primerjavo – bruto domači proizvod Hrvaške je lani znašal okoli 48 milijard evrov.

Pozitivni obeti izhajajo iz julijskega števila nočitev. Minister za turizem Damir Bajs jih je ob predstavitvi označil za najboljše v zgodovini. Glede na lansko leto se je pri njih julija mudilo devet odstotkov več turistov, ki so ustvarili za sedem odstotkov več nočitev.

S tem so se izničili slabi rezultati v prvi polovici leta, ko je Hrvaško obiskalo štiri odstotke manj turistov kot leto prej. Kako pomemben je bil prejšnji mesec za hrvaški turizem, pove dejstvo, da so samo julija zabeležili skoraj dve tretjini vseh nočitev letos.

Največji porast števila turistov so julija zabeležili iz Rusije, Španije in Slovenije, turisti iz teh držav pa smo nevtralizirali manjši obisk turistov iz Nemčije in Italije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.