Svet
43 ogledov

Turisti nadlegovali sredozemsko medvedko

sredozemska medvedka You tube
Nemški turisti so na obali Cresa nadlegovali sredozemsko medvedko. Ker gre za zelo ogroženo vrsto živali, jim grozi kazen do deset tisoč evrov.

Inštitut za raziskovanje in ohranjanje morja Modri planet je na Youtubu objavil posnetek, s katerega je razvidno, da so nemški turisti nadlegovali zaščiteno sredozemsko medvedko.

"Gre za skrajni primer negativnega in nezakonitega vedenja, zato smo obvestili inštitut in inšpekcijo za varstvo narave," so zapisali člani Modrega planeta. Poudarili so še, da je kazen za tovrstno nadlegovanje ogrožene živali tudi do deset tisoč evrov, piše dnevnik.hr.

Ena izmed najbolj ogroženih vrst

Gre za eno najbolj ogroženih evropskih morskih sesalcev, saj njihovo število ocenjujejo le na približno 500 do 600. Populacija je razdeljena v dve večji skupini. Ena se zadržuje ob obalah Grčije, Turčije in Cipra, druga pa na zahodnem delu Afrike ob portugalskem otoku Madeira. Medvedka je bila v preteklosti redna stanovalka v Jadranu.

Komentarjev 7
  • Oxxo 18:05 04.avgust 2012.

    Jaz pa pričakoval kosmatinca... - seveda po naslovu sodeč... Brukaaaa za novinarja L.C.

  • raviotar 18:46 31.julij 2012.

    morda bi pa ti moral malce pogooglati, kako in kaj je z temi rečmi. Približevanje katerikoli divji živali, sploh pa zaščiteni, je strogo prepovedano povsod po zemeljski obli. Enako velja za vse tjulne, eden izmed, ampak ne prvi, razlogov je ...prikaži več tudi sama varnost - ljudi se razume, saj so lahko zelo nevarni (s svojo težko te zmečkajo, grizejo baje izredno radi, ugriz je pa lepo boleč in običajno sledi sepsa). prvi razlog je pa zaščita, saj so mladi tjulnji tako ljubki, da vsak vanje rine, obrambnega mehanizma nimajo oz.radovednost jih premaga. In če se ga človek dotakne, ga mati zavrže. Kapiš?

  • jgm 07:25 31.julij 2012.

    Kakšna medvedka neki? Ste novinarji špricali že v OŠ?To je medvedjica, vrsta tjulnja.