Svet
0 ogledov

Turistični davek za vstop v ZDA

Žurnal24 main
Po predlogu ameriškega zakona o promociji potovanj 2009 bi morali obiskovalci iz tujine pred vstopom v ZDA plačati turistično takso. Evropska komisija opozarja pred nezaželenimi posledicami.

Vodja delegacije Evropske komisije v ZDA, veleposlanik John Bruton je v petek kritiziral predloga novega ameriškega zakona z naslovom ˝zakon o promociji potovanj 2009˝, ki vsebuje novo takso za obiskovalce iz tujine in zatrdil, da bo imel nezaželene posledice.

Bruton je sporočil, da Evropejce skrbi, da jim bodo po novem zakonu zaračunali dodatnih 10 dolarjev za ˝privilegij obiska v ZDA in zapravljanja evrov˝. Bruton opozarja, da se ukrep prodaja kot promocija turizma, vendar pa lahko kazen pomeni promocijo le v ˝pravljici o Alici v čudežni deželi˝.

 

Nova ovira za potnike iz Evrope

Veleposlanik EU v ZDA meni, da bo predlagana taksa še ena ovira za potnike iz Evrope.

Ker pa bo ukrep veljal le za tuje obiskovalce ZDA v okviru programa visa waiver, bo zaradi tega tudi diskriminatoren.

Taksa za izboljšanje turističnih storitev
Američani nameravajo s tako zbranim denarjem ustanoviti neprofitno korporacijo za boljše komuniciranje politik vstopa v ZDA in promocijo turističnih, poslovnih in študijskih potovanj v ZDA. Če bo to zakon sprejet, bodo morali tujci preko elektronskega sistema za avtorizacijo potovanj (ESTA) plačati 20 dolarjev, kar je po oceni Brutona davek na turiste.

Bruton opozarja, da je lani Atlantik prečkalo 13 milijonov ljudi in EU je zelo vesela, da Evropejci obiskujejo ZDA, saj so medčloveški odnosi srce transatlantskega partnerstva in dobri za gospodarstvo. Vendar pa število obiskov pada, pri čemer je gospodarska kriza le eden od vzrokov.

Prikrita viza?
Evropska komisija lahko legalno pregleda ESTA, če pri novem ukrepu ne gre za prikrito vizo z vsemi negativnimi implikacijami na recipročnost. Bruton izraža zaskrbljenost, da se bodo povečali pozivi v Evropi, naj tudi Američani plačajo za obisk, kar bo še bolj poslabšalo promet čez Atlantik.

˝Povezovanje promocije potovanj z nacionalno varnostjo je nevaren presedan. Funkcija ESTA je pregledati potnike glede na sezname nevarnih oseb, ne pa pobiranje dohodka za turistično industrijo. Prepričani smo, da bi imel ta zakon neželene posledice, ki bodo lahko veliko dražje za ZDA, kot so prihodki za promocijo potovanj iz te takse,˝ je opozoril Bruton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.