Svet
2872 ogledov

Turistoma zaradi peska grozi zapor

Villasimius, Sardinija, Italija Shutterstock
Francozoma grozi do šest let zapora zaradi njunega početja.

V avtomobilu, s katerim sta se vračala s Sardinije, so našli kar 40 kilogramov belega peska, zaščitnega znaka plaž na otoku. Par je pesek shranil v štirinajst plastenk, ki sta jih zložila v prtljažnik vozila. Nameravala sta se vkrcati na trajekt iz Porto Torres za Toulon. 

Ko so ju odkrili, sta se izgovarjala, da sta želela pesek odnesti domov kot spomin. Kot trdita, nista vedela, da sta s tem storila prekršek. 

Beli pesek, značilen za plaže na Sardiniji, je javno dobro in ga je strogo prepovedano odnašati z otoka. Prebivalci so že dlje časa opozarjali na krajo naravnih dobrin, tudi peska. 

Pred dvema letoma so sprejeli zakon, ki prepoveduje prodajo peska, kamnov in školjk. Tovrstno početje se kaznuje s kaznijo do 3 tisoč evrov. 

10. mesto: San Teodoro, Olbia-Tempio, Sardinija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Peščene plaže so ena glavnih atrakcij na Sardiniji, a jim grozita dve stvari. Prva je erozija, ki je deloma naraven proces, deloma pa posledica višanja morske gladine zaradi podnebnih sprememb. Druga je kraja peska," je za BBC dejal prebivalec Cagliarija in okoljski znanstvenik Pierluigi Cocco. "Le delček turistov, ki obiščejo Sardinijo, izkopljejo 40 kilogramov peska. A če polovico te količine pomnožite s 5 odstotki od enega milijona turistov letno, bi to v nekaj letih pomeni bistveno zmanjšanje plaž, torej prav tistega, zaradi česar je Sardinija tako privlačna za turiste." 

Turisti pesek, ki ga shranijo v steklenice, nato prodajajo na spletu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.