Svet
13 ogledov

Turizmu se obetajo črni dnevi

Naftni madež bo po ocenah strokovnjakov v petek dosegel obalo Floride. (Foto: Re Žurnal24 main
Ameriški strokovnjaki so sporočili, da bo naftni madež v petek dosegel obalo Floride.

Nacionalna uprava za oceane in atmosfero NOAA opozarja, da se naftni madež giblje okoli deset kilometrov od priljubljenih turističnih letovišč, obalo pa naj bi dosegel v zelo kratkem času. Gre za tok v smeri urnega kazalca v Mehiškem zalivu, ki prihaja v stik z Zalivskim tokom, ta pa lahko naftni madež ponese navzgor ob Atlantski obali ZDA. Florida bo v tem primeru postala četrta država, ki jo je prizadela velika ekološka katastrofa.

Strokovnjaki iz NOAA so razkrili, da je več kot 200 kilometrov obale v državi Louisiana onesnažene, ogrožene pa so številne živalske in rastlinske vrste. Raziskava Univerze v Miamiju je pokazala, da se naftni madež razteza na 9435 kvadratnih metrih površine, njegova velikost pa se je v zadnjem mesecu potrojila.

Ni upanja do avgusta
Medtem pa si britanska naftna družba BP prizadeva ustaviti iztekanja nafte, vendar pa po številnih neuspešnih poskusih postaja vse bolj verjetno, da bo nafta iztekala še vse do avgusta, ko bodo izkopali eno oziroma dve rezervni vrtini. Strokovnjaki so namreč ocenili, da bo do 1. avgusta v morje Mehiškega zaliva izteklo med 193 in 401 milijonom litrov nafte, kar bo še povečalo katastrofo. BP zdaj poskuša odrezati počeno cev na preprečevalniku izbruha, to je napravi nad vrtino, ki 20. aprila ob eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon ni opravila svojega dela. Na cev bodo potem poskušali namestiti nov ventil, skozi katerega bo napeljana cev v tanker, ki bo na površju zbiral iztekajočo nafto. Trenutno izteka na dan med dvema in tremi milijoni litrov nafte.

Ameriški predsednik Barack Obama je že nekajkrat povedal, da si oblasti prizadevajo odkriti krivca za "največjo ekološko katastrofo v zgodovini ZDA". Podpredsednik ZDA Joe Biden zavrača očitke, da ameriška vlada po nesreči ni pravočasno ukrepala. Preiskovalci bodo v petek zaslišali generalnega direktorja BP Tonyja Haywarda. Slednji je v zadnjem izjavil, da si "želi svoje življenje nazaj". Pozneje se je za izjavo opravičil. "Hudo mi je, ker sem to izjavil. Posebej se želim opravičiti družinam 11 delavcev, ki so na ploščadi v eksploziji umrli," je povedal Hayward.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.