Svet
19 ogledov

Turki bodo vrnili truplo ruskega pilota

Krsta z ruskim pilotom EPA
Turčija je sporočila, da je dobila truplo pilota, ki so ga po odmevni sestrelitvi ruskega letala domnevno med spuščanjem proti tlom prerešetali sirski uporniki. Pokojnega piliota je pripravljena predati Rusiji.

Turški premier Ahmed Davutoglu je povedal, da bodo v domovino poslali posmrtne ostanke podpolkovnika Olega Peškova. Turški lovec je sestrelil rusko lovsko-bombniško letalo su-24 minuli torek, saj naj bi po bombardiranju položajev v Siriji kršilo turški zračni prostor. Zaradi incidenta so se odnosi med državama močno ohladili, Rusija pa je uvedla tudi gospodarske sankcije vključno z vnovično uvedbo viz in prenehanjem vseh čarterskih letalskih povezav. Rusija je sicer za Turčijo druga največja zunanjetrgovinska partnerica.

Na Peškova in njegovega kopilota so med spuščanjem po izstrelitvi iz gorečega letala streljali uporniki iz etnične skupine Turkmencev, ki živijo na severu Sirije. Peška naj bi pri tem smrtno ranili, posnetki trupla so kazali, da ima prestreljeno telo. Uporniki trdijo, da je na tla padel že mrtev.

Molek | Avtor: Profimedias Profimedias
Kako je truplo prišlo na turško stran, v Ankari niso sporočili, naj pa bi ga že kmalu prevzeli ruski predstavniki. Davutoglu je še zatrdil, da so s truplom ravnali obzirno in v skladu z običaji Ruske pravoslavne cerkve, je poročal BBC.

Kopilot: Nekdo bo plačal

Kopilot kapitan Konstantin Murahtin je preživel izstrelitev iz letala, ko je pristal na tleh se je uspel skriti in nato prek oddajnika navezati stik z rusko specialno enoto, ki so jo iz Moskve nemudoma poslali na pomoč na teritorij upornikov. Murahtin je v prvih odzivih po rešitvi dejal, da si želi čimprej vrniti v Sirijo, saj mora "nekdo plačati" za smrt njegovega kolega. 

Medtem v Siriji: ruska letala sejala smrt med civilisti

Danes so ruska letala ponovno poletela na naloge, s katerimi naj bi oslabili pripadnike skrajne skupine Islamska država. Bombardirali so mesto Ariha oziroma njeno tržnico v trenutku, ko je bila polna. Umrlo je najmanj 40 oseb, poročajo agencije.

Zahodne države opozarjajo, da Rusija s takšnimi napadi v resnici ne cilja Isamske države temveč ostale uporniške skupine, ki si želijo odstopa diktatorja Bašarja Al Asada, ljubljenca Moskve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.