Svet
6 ogledov

Turki Izraelcem zaprli zračni prostor

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Turčija je zaradi izraelskega vdora na eno od turških ladij, na katerih naj bi prostovoljci prevažali pomoč v Gazo, zaprla svoj zračni prostor za izraelska vojaška letala.

To je potrdil tako turški premier Recep Tayyip Erdogan kot turške oblasti. Erdogan, ki je v Kanadi na srečanju skupine 20 najbolj razvitih držav sveta G20, je novinarjem dejal, da je razlog za to vdor izraelske vojske na eno od turških ladij konec maja, na kateri naj bi prostovoljci prevažali pomoč v Gazo. V napadu je takrat umrlo 19 ljudi.

V nedeljo je namreč turški časnik Yediot Ahronot dejal, da je Turčija prepovedala izraelskemu vojaškemu letalu uporabo turškega zračnega prostora, ki bi ga moralo letalo preleteti na poti proti spominskemu parku Auschwitz na Poljskem.

Letalo, na katerem je bilo več kot sto predstavnikov izraelske vojske, je tako moralo pot nadaljevali po drugi smeri.

Predstavnik turške vlade je dejal, da prepoved velja samo za vojaška letala. Sicer pa ne gre za splošno prepoved, ampak se bodo oblasti glede na posamezen primer odločale o tem, kateremu letalu prepovedati let čez turški zračni prostor.

Urad izraelskega premierja se na izjave Erdogana še ni odzval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.