Svet
32 ogledov

Turki podprli ustavne spremembe

Referendum v Turčiji
1/9
EPA
Na današnjem referendumu je po preštetih 92,3 odstotka glasov 52,1 odstotka turških volivcev podprlo ustavne spremembe, ki prinašajo večje pristojnosti predsednika države. Proti jih je bilo 47,9 odstotka.

V prestolnici Ankara je s 50,2 odstotka glasov tesno slavil tabor zagovornikov ustavnih sprememb, v Istanbulu pa s 50,8 odstotka glasov tabor nasprotnikov ustavnih sprememb. V Izmirju na zahodni turški obali so turški volivci s 68,2 odstotka glasov zavrnili spremembe.

Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je novinarjem v Ankari dejal, da je "videti, da so ljudje odobrili novi sistem". Hkrati je opozoril, da rezultati še niso povsem jasni. Izrazil je tudi upanje, da Turčija ne bo priča protdemokratičnemu posredovanju. Ocenil je, da je bila predreferendumska kampanja poštena in z "enakimi možnostmi" za obe strani.

"Nisem videl nobenih nepravilnosti," je še dejal. Rezultati referenduma so po njegovih besedah tudi demokratični in bi jih morali sprejeti, ne glede na izid.

Manj demokratičnega nadzora

Erdogan upa, da bo z referendumom utrdil svojo vlogo sodobnega in nezamenljivega voditelja 80-milijonske države. Njegove pristojnosti se bodo z ustavnimi spremembami znatno povečale.

Erdoganovi kritiki pravijo, da bodo spremembe spodkopale demokratičen nadzor, najglasnejši nasprotniki pa trepetajo pred diktaturo. Vlada po drugi strani zagotavlja, da bo predsedniški sistem izkoreninil terorizem, preprečil vojaške udare in pospešil gospodarsko rast.

Referendum se je končal danes ob 16. uri. Takoj po zaprtju volišč so začeli s preštevanjem glasov. Javnomnenjske raziskave so v dneh pred referendumom nakazovale tesen izid med podporniki in nasprotniki ustavnih sprememb v Turčiji.

Skupno ima volilno pravico 55,3 milijona turških volivcev v Turčiji in dodatnih 2,9 milijona v tujini.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • smuc 13:43 19.april 2017.

    Ni potrebno, da vsak dan pišeš kozlarije in preseli se že enkrat h" gospodu Erdoganu" v Turčijo!

  • privat 08:06 17.april 2017.

    ti pa veš ubogi smuc kako je če sploh znaš razmišljati! jaz bi na tvojem mestu res raje pisal samo na sekret paperju!!

  • privat 08:04 17.april 2017.

    Erdogan bo naredil in dela."napredek človeštva"