Svet
13 ogledov

Turki prijeli 68 osumljencev, med njimi tri Ruse

Eksplozija Istanbul Žurnal24 main
Po samomorilskem napadu v Carigradu, v katerem je bilo včeraj ubitih deset, ranjenih pa 15 ljudi, je turška policija prijela že 68 osumljencev.

Kot poročajo turški mediji, je turška policija v povezavi z včerajšnjim napadom v Carigradu prijela skupno 68 osumljenih, med njimi tri Ruse, ki naj bi bili povezani z Islamsko državo, kar je potrdil tudi ruski konzulat v Turčiji.

Policija v Antaliji je v okviru hišnih preiskav pri osumljenih pridobila številne tudi številne dokumente in nosilce podatkov. Preiskave so potekale na 22 lokacijah po vsej državi, če so vsi osumljeni povezani z včerajšnjim napadom še ni uradno potrjeno.

Dva ranjena turista v kritičnem stanju

Napad je izvedel 28-letni Nabil Fadli, pripadnik Islamske države sirskega porekla, rojen v Savdski Arabiji leta 1988. Do eksplozije je prišlo ob 10.15 v središču Carigrada, na območju najbolj obiskanih turističnih atrakcij mesta.

Med ubitimi so večinoma nemški turisti; med 15-timi osebami, ki so bile v napadu poškodovane, sta dva turista v kritičnem stanju. Eden je Nemec, drugi Norvežan.

Napadi si sledijo

Včerajšnji napad v Carigradu je zadnji v nizu številnih v zadnjih mesecih. Turški premier Ahmet Davutoglu in notranji minister Efkan Ala sta že sklicala krizni sestanek.

Spomnimo; oktobra sta v napadu v Ankari v dveh napadih umrla 102 človeka, poškodovanih je bilo več kot 400 ljudi. Obe bombi sta eksplodirali v bližini glavne železniške postaje in to tri teden pred parlamentarnimi volitvami v Turčiji. Za napad so okrivili Islamsko državo.

Sledilo je več terorističnih napadov na jugovzhodu države, na območjih, kjer živijo pretežno Kurdi.

Sto borcev, ki jih usposabljajo za napade v Turčiji

Turške oblasti so sicer že pred včerajšnjim napadom v Carigradu prijele nekaj pripadnikov Islamske države, ki naj bi načrtovali napade v mestu. V turških mediji se je danes pojavila tudi informacija, da naj bi Islamska država trenutno usposabljala sto borcev, ki naj bi izvedli napade v Turčiji.

Komentarjev 3
  • samo.jst 08:09 14.januar 2016.

    Ah, dokler ne bodo bombe postavli v Berlinu to ni "naša" stvar.

  • Dolfi 18:18 13.januar 2016.

    Prijeli 68 osumljenih??? Ja kaj so pa delali do sedaj?

  • maresem2 12:09 13.januar 2016.

    Čistka - takoj.